Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

София °C
Варна °C
Пловдив °C
В. Търново °C
Русе °C
   
Вестник Земя - първа страница

Пон26062017

Брой 119, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.7505 BGN1 GBP = 2.22747 BGN1 CHF = 1.80244 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Миков пред хиляди трудещи се: Правото на труд е свещено. Трябва да се борим за него

Миков пред хиляди трудещи се: Правото на труд е свещено. Трябва да се борим за него

Миков пред хиляди трудещи се: Правото на труд е свещено. Трябва да се борим за него

Битката се води заради хората, които днес чувстват несправедливостта и угнетяването на труда им. Те трябва да я спечелят, категоричен е лидерът на опозицията

Първи май е празникът на труда и на съзиданието, на който в цял свят, в Европа и в България – тези, които създават благата, са на улицата, защото последните тридесет години правата на трудещите се смачкват, защото неолибералната доктрина направи така, че завоюваното в Европа от социалната държава да отстъпи”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков по време на традиционното шествие по случай Първи май – Международния ден на труда и на международната работническа солидарност.

Тази година той бе под надслов „За България – суверенна, солидарна, справедлива” и в столицата събра над 1200 трудещи се. „Затова днес, тук в София и на много други места в България, сме заедно — социалисти, социалдемократи, комунисти, всички хора, които смятат че правото на труд е свещено”, каза още лидерът на левицата.  

Миков припомни, че настоящото правителство в страната ни е въвело еднодневен трудов договор – абсурд, който е поредният пробив в трудовото законодателство, както и че са били отнети онези 10% облекчение на работещите бедни. „Днес българският работник получава 4,5 пъти по-ниска заплата от средноевропейската, въпреки че произвежда само 2,5 по-малко БВП, изчислен по покупателна способност. Това си заслужава битката за повече права на онези 98%, които в крайна сметка създават благата в България и в света. Битката няма да е лесна, но ние – социалистите, трябва да бъдем центъра й, защото българските граждани, европейските и световните работници я заслужават”, категоричен бе председателят на БСП.

Миков подчерта, че независимо дали срещу левите ще се изправят едри корпорации, ТТИП или други играчи от задкулисието и ще използват различни подходи, за да спрат тази битка – тя е свята, защото трудът е в основата на всичко. Той подчерта, че битката трябва да се води и заради хората, които са загивали в протестните митинги и манифестации, за да има 8-часов работен ден, справедливо заплащане и нормално отношение към тези, които произвеждат благата на света.

Битката се води заради хората, които днес чувстват несправедливостта и угнетяването на труда им. Те трябва да я спечелят”, заключи председателят на БСП Михаил Миков.

Всеки човек има право на труд, на свободен избор на работа, на справедливи и благоприятни условия на труд, както и на закрила срещу безработица. Това е основно човешко право, гарантирано и от всеобщата декларация за правата на човека на ООН”. Това заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов, който допълни, че младите, образованите и талантливи хора на България са лишени от възможността да се реализират у нас и държавата ги принуждава да потърсят препитание и реализация далече от родината си. Социалистът подчерта, че останалите тук, от друга страна, са лишени от справедливи условия на труд, индустрията е ликвидирана, икономиката тъпче на място, а малкият и средният бизнес са притиснати в ъгъла и изнемогват под бюрократичната преса, която ги смазва. „Тези, които с десетилетия са се трудили и са градили държавата – вместо достойни старини, получават унизително малки пенсии. „Хората на труда са гръбнакът на икономиката, а без икономика – няма държава. Днешните управници се държат така, все едно хората на труда не съществуват”, заяви той. „Време е за солидарност и справедливост! Време е неравенствата в държавата да бъдат премахнати”, категоричен бе председателят на БСП-София.

Ние сме длъжни да бъдем отговорни за утрешния ден на България – суверенна, солидарна, справедлива!”, заключи Калоян Паргов

Време е за промяна! Време е хората, които създават благата, да получават справедлив дял от тяхното разпределение! Време е за солидарност и справедливост! Време е неравенствата в държавата да бъдат премахнати”, категоричен бе председателят на БСП-София.

След празничното митинг-шествие по софийските улици участниците се отправиха към Борисова градина. Там те отбелязаха традиционният празник на „левия печат. Приветствия отправиха председателят на БСП-София Калоян Паргов, главният редактор на в. „Дума” Таня Джаджева, издателят на в. „Земя” и „Русия днес” д-р Светлана Шаренкова, председателят на ПП “Нова Зора“ и главен редактор на едноименния вестник Минчо Минчев.  В изказването си д-р Светлана Шаренкова подчерта, че левият печат е последователен, а много често – и единствен, защитник и рупор на истината в настоящите условия в България. Споменавайки всички леви издания като в. „Дума”, „Земя”, „Русия днес”, „Жарава”, „Моята вяра”, сп. „Понеделник”, сп. „Ново време” и други, тя припомни основните ценности на лявата преса – защита на социалистическите идеи, републиканизма, солидарността, демокрацията, социалната държава, мира между народите, на дружбата с православна и славянска Русия, с която България има исторически заложени специални отношения. Тя приветства воденият нов политически курс на БСП за реално лява, социалистическа политика, и изрази убеждението си, че той ще бъде потвърден на предстоящия конгрес на партията, и чрез него ще бъде върнато доверието на избирателите към БСП.

Икономика

Култура

Човек на Луната или колелца на багажа

Човек на Луната или колелца на багажа

750 журналисти от 70 държави умуваха как да реанимират старата журналистика

Изпращаме човек на Луната, преди да сме сложили колелца на багажа…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Meксико и Португалия се класираха за полуфиналите за Купата на конфедерациите

Мексико и Португалия се класираха за полуфиналите на Купата на конфедерациите. “Ацтеките“ се наложиха с 2:1 на стадиона в Казан над дома…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие