Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

София °C
Варна °C
Пловдив °C
В. Търново °C
Русе °C
   
Вестник Земя - първа страница

Сря29032017

Брой 62, Година XXVII

   Валута: 1 USD = 1.79615 BGN1 GBP = 2.26361 BGN1 CHF = 1.82566 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) 59 млн. лв. повече за образование, но орязаха парите за сигурност в училищата

59 млн. лв. повече за образование, но орязаха парите за сигурност в училищата

Министерството на образованието и науката предлага две нови национални програми за допълнително финансиране на предучилищното и училищното образование през 2017 г.

От МОН съобщиха, че се предвижда дофинансиране на предучилищното и училищното образование с 59 500 000 лв. за тази година, като средствата са с 9 млн. лв. повече от миналогодишните. Общо 11-те програми ще бъдат предложени на Министерски съвет след обществено обсъждане. Новите програми са „Развитие на системата на предучилищното образование“ с бюджет 400 000 лева и „Обучение за ИТ кариера“ с бюджет от 270 000 лв.

Шест милиона лева повече са предвидени по програма „Оптимизация на училищната мрежа“ за обезщетения на учители и персонал, пенсионирани и съкратени при закриване и обединяване на училища. Предвиденият за това бюджет е 30 717 000 лева.

1 500 000 лв. са предвидени по програмата “Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище“, като средствата по нея са намелени спрямо миналата година. Тогава са възлизали на 2 млн. лв.

Междувременно синдикати алармираха, че се задава национална криза, свързана с липсата на квалифицирани кадри, които да желаят да работят в образователната система.

“Скоро в много класни стаи ще видим тъжната картина на ученици без учители — духовни водачи и будители, творци и вдъхновители. Безспорно това ще доведе и до огромна липса на квалифицирани кадри във всички сфери на живота и във всички браншове“, се посочва в позиция от Синдиката “Образование“ към КТ “Подкрепа“, озаглавена “За ценностите и агресията в българското училище“.

Според синдиката са необходими спешни мерки, които от десетилетия се неглижират — на първо място трябва да има “незабавна промяна в новия образователен закон и в прилежащите наредби“.

Те предлагат да се организират “неделни училища за родители, които са абдикирали от родителски контрол и задължения — по холандския модел“. Учителите и директорите да имат “дисциплинарни лостове, с които да противодействат на агресивните и хиперактивни ученици“, се посочва още в позицията.

България

Икономика

Икономически и демографски проблеми с нов енергиен документ на ЕК

Икономически и демографски проблеми с нов енергиен документ на ЕК

Въглищните електроцентрали ще трябва да отделят над 1 млрд. лв. за новите екологични норми, предупреди зам.-министърът на енергетиката Конст...

Прочети още:

Loading...

Култура

Фестивал на самодейните театри

На 31 март в София започва Фестивалът на камерните театрални форми за непрофесионалисти “Eзоп — свободата на роба“. Организатор е столичното…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Най-добрият ни биатлонист поиска равнопоставеност

Биатлонист №1 на България за отминалия сезон Красимир Анев поиска от федерацията равнопоставеност.

“Не мога да се сравнявам по обезпечаване к…

Прочети още:

Loading...

Свят

Кремъл отхвърли призивите на ЕС и САЩ за освобождаване на задържаните протестиращи

Кремъл отхвърли призивите на САЩ и ЕС да освободи протестиращите, задържани при протести, които руските власти смятат за незаконни, и обвини…

Прочети още:

Loading...

Земеделие