Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед22042018

Брой 77, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.57958 BGN1 GBP = 2.24873 BGN1 CHF = 1.63312 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) 59 млн. лв. повече за образование, но орязаха парите за сигурност в училищата

59 млн. лв. повече за образование, но орязаха парите за сигурност в училищата

Министерството на образованието и науката предлага две нови национални програми за допълнително финансиране на предучилищното и училищното образование през 2017 г.

От МОН съобщиха, че се предвижда дофинансиране на предучилищното и училищното образование с 59 500 000 лв. за тази година, като средствата са с 9 млн. лв. повече от миналогодишните. Общо 11-те програми ще бъдат предложени на Министерски съвет след обществено обсъждане. Новите програми са „Развитие на системата на предучилищното образование“ с бюджет 400 000 лева и „Обучение за ИТ кариера“ с бюджет от 270 000 лв.

Шест милиона лева повече са предвидени по програма „Оптимизация на училищната мрежа“ за обезщетения на учители и персонал, пенсионирани и съкратени при закриване и обединяване на училища. Предвиденият за това бюджет е 30 717 000 лева.

1 500 000 лв. са предвидени по програмата “Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище“, като средствата по нея са намелени спрямо миналата година. Тогава са възлизали на 2 млн. лв.

Междувременно синдикати алармираха, че се задава национална криза, свързана с липсата на квалифицирани кадри, които да желаят да работят в образователната система.

“Скоро в много класни стаи ще видим тъжната картина на ученици без учители — духовни водачи и будители, творци и вдъхновители. Безспорно това ще доведе и до огромна липса на квалифицирани кадри във всички сфери на живота и във всички браншове“, се посочва в позиция от Синдиката “Образование“ към КТ “Подкрепа“, озаглавена “За ценностите и агресията в българското училище“.

Според синдиката са необходими спешни мерки, които от десетилетия се неглижират — на първо място трябва да има “незабавна промяна в новия образователен закон и в прилежащите наредби“.

Те предлагат да се организират “неделни училища за родители, които са абдикирали от родителски контрол и задължения — по холандския модел“. Учителите и директорите да имат “дисциплинарни лостове, с които да противодействат на агресивните и хиперактивни ученици“, се посочва още в позицията.

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие