Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон11122017

Брой 239, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66567 BGN1 GBP = 2.2346 BGN1 CHF = 1.67108 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Цар си, царю!

Цар си, царю!

Цар си, царю!

Друго е да си се родил монарх. Макар и без корона и заклел се в Конституцията, Симеон Втори се държи с нас като коронована особа. Втора година той управлява Републиката като монархия. Говори рядко, почти неразбираемо, държи се добродушно с политици и журналисти, търпеливо показвайки им превъзходството си. С гражданското общество Той въобще не общува. То пък от своя страна е толкова смачкано след Жан и Иван, че няма сетива за неуважението Му.

Обичайно за Симеон Втори е да говори с другите без обръщение — като на коняри или камериери в двореца на френските си предци. За такова отношение, на дядо му Фердинанд, се опънали стамболовистите — секли им главите с ятаган; на баща му Борис пък комунистите — тях само ги разстрелвали. Но явно в България са се свършили жертвоготовните, защото днес, въпреки Симе-оновото пренебрежение, броят на царедворците расте. При тази обстановка на несъпротивление, най-вероятно е Той да успее в авантюрата Си. Просто, защото липсата на алтернативна фигура в политическото пространство Го прави единствено възможният лидер на нацията. Нито в настоящето, а по всяка вероятност и в бъдещето, не ще се появи силен съперник за мястото на вожда. Президентът Първанов (за периода 20022012 г. – бел. ред.), макар и историк, (което означава, че е наясно с истинските цели на Симеон), все още се държи като широк социалист пред дядо му; Сергей (Станишев – тогава лидер на БСП, в периода 20052009 г. и премиер в коалиция с НДСВ и ДПС – бел. ред.) и Надежда (лидер на тогавашната основната опозиционна сила СДС, днес –посланик в Турция – бел. ред.) са като палави деца пред гувернантка, а други освен тях така и няма.

Затова

Царят каквото и да върши не се притеснява.

Разбрало е Величеството, че личността Му е неприкосновена и всичко ще му се прощава.

Българската работа вече е като историята на Нане и Вуте, дето си говорили по интимните въпроси и единият рекъл: Само първият път е обидно, после свикваш и ти става дори приятно. Така че действай, Царю, ти си по рождение от другата страна на пангара.


Главен фактор за успеха на Симеон е външната му политика. За целта Той е произвел подходящи инструменти — националния суверенитет и българщината опазват външен министър — евреин, министър на евроинтеграцията — католичка и икономически вицепремиер — космополит. Всичките те работят за САЩ и за НАТО най-напред, дори когато това противоречи на интересите на българите. И тук няма нищо случайно, те просто за това са назначени: Соломон Паси е натовец откакто е влязъл в политиката, Меглена Кунева нито познава, нито има ясна идея за историческата съдба на Родината, а Николай Василев подскача като дървено човече на конци, които се дърпат отвън. БСП и СДС не смеят да шукнат преди срещата на НАТО в Прага, а Джеймс Пардю има същото поведение, заради което го изгониха от Скопие.

Втори коз за царския успех е Бойко Борисов.

Този мъж има идеалното качество да служи, без да създава проблеми. Нещо повече, понеже е обучаван и възпитаван в условията на неразградена държава, той има ценностна система и в нея лоялността е опорна точка. Какво точно е свършил генералът в борбата с престъпността ще се разбере скоро (по това време Бойко Борисов е главен секретар на МВР, в бъдещето остават избирането му за кмет на София, създаването на ГЕРБ и премиерстването му – бел. ред.). В смисъл, че тази борба не може да се крепи само на плещите на един генерал и на парата в свирката. Тя е технологичен процес, както производството на стомана, например, и неспазването на изискванията или липсата на технолог води до пълен брак. Но Симеон ще държи Бойко под похлупака на суетата да е едноок сред слепите, докато му дойде времето да изгори. За да свети единствено Той.

Третият шанс на Величеството е умората на българина от политиката

, което все повече се превръща в безразличие. Толкова глупаци, някои от тях искрени се изредиха в политиката, че за нас Симеон е като цвете сред бурени. Демек, ходи си Моканина по калната земя, хлипа за мъката си към Господа, и търси бялата лястовица.

Ей за това цар си, Царю, дядо ти беше орнитолог, но ти си птицата феникс.


Години наред Симеон не смееше да си дойде.

Изгонен от България през 1946 г. без косъм да падне от главата му, но и без наследство

, живял с майка си и сестра си като изгнаник в Египет и Испания, завършил сержантско военно училище в САЩ, оженил се за бедна, но добра жена, родила му пет деца, той се беше примирил със съдбата си на аутсайдер в европейските дворове. И се бореше само за сносно съществуване според стандартите на малко останалите истински аристократи през XX век. Умен, колкото е възможно за средата, в която се движи и работлив, колкото е нужно за търговски посредник.

Изневиделица, обаче, съдбата му предложи отдавна нечакания шанс. Българите, дето от сто години нямаме загубена битка, но и нямаме спечелена война, заради дядото и бащата на Симеон, го приехме като Месия и му дадохме цялата власт. Бавно и полека, с погледи вперени в заветните 800 дни, Той ни вкарва в капана на магията си. За да ни убеди накрая с помощта на САЩ, НАТО и глада, че по-добър от него няма — за премиер и разбира се, за Цар. И ние да се съгласим на драго сърце, защото е казано: че всеки народ си заслужава управниците.

Цар си, Царю! Хвала на Тебе и на тези, които Те изпратиха!

Проф. Димитър Иванов

2002 година.

България

Атанас Зафиров: 2018-а е ще бъде последната година за управлението на ГЕРБ

Атанас Зафиров: 2018-а е ще бъде последната година за управлението на ГЕРБ

Следващата година ще бъде последна за управлението на ГЕРБ. Управляващата коалиция е раздирана от противоречия, оцеляването ѝ до момента е ц…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Археолози откриха две древни гробници в Луксор

Археолози откриха две древни гробници в Луксор

Египетски археолози откриха гробниците на две знатни личности от 18-ата древноегипетска династия в Луксор. Египетският министър по въпросите…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Венци Стефанов: Подарихме точка на Левски

Венци Стефанов: Подарихме точка на Левски

Фенове на „сините” са пропити от наркотици, заяви президентът на Славия

Босът на Славия Венцеслав Стефанов заяви след равенството 1:1 на …

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

„Агроолигарсите” са продукт на избраната и провеждана в България аграрна политика

„Агроолигарсите” са продукт на избраната и провеждана в България аграрна политика

Този извод правят учени в нова книга на Института за икономически изследвания при Българската Академия на Науките

Авторският колектив на книг…

Прочети още:

Loading...