Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет22032019

Брой 311, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.7176 BGN1 GBP = 2.25716 BGN1 CHF = 1.72945 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП за скандала „ЧЕЗ”: Управляващите излъгаха, че не знаят за сделката

БСП за скандала „ЧЕЗ”: Управляващите излъгаха, че не знаят за сделката

БСП за скандала „ЧЕЗ”: Управляващите излъгаха, че не знаят за сделката

Информацията, предоставена от ЧЕЗ и информацията на правителството си противоречат, заяви народният представител от левицата Крум Зарков

За сделката за ЧЕЗ се е знаело отдавна. Консултант на фирмата “Инерком“ е информирала още октомври миналата година една от банките кредитори, че ще бъдат избрани да закупят активите на ЧЕЗ. Банката се е съгласила да отпусне 80 млн. Всичко това разбрахме благодарение работата на парламентарната комисия, но има още много работа да се свърши.“ Това заяви в сутрешния блок на БТВ депутатът от БСП Крум Зарков.

“Ще има ново заседание на комисията. На него е обещала да дойде и Гинка Върбакова. Имаме много въпроси към нея, не само за това как се финансира тази сделка. Трябва да разберем и защо държавата не се е интересувала от тази сделка. Като представител на БСП трябва да кажа, че ние винаги сме били против приватизацията на ЕРП-тата. Не сме спекулирали с нищо. Ние просто задаваме въпроси“, каза още Зарков по повод тяхното питане за цената на тока.

“Комисията за ЧЕЗ събра доста информация. Разбра се например, че когато правителството в края на февруари каза, че за първи път чува за тази сделка, това е било меко казано преувеличено, защото за сделката се е знаело доста преди това. Още през ноември миналата година консултантът по сделката е уведомил една от банките, че те ще бъдат избрани за продавач и самата банка е заявила, че е готова да финансира тази сделка с 80 млн. евро, което беше вторият въпрос – откъде идват парите”, коментира още Крум Зарков.

 

БСП поиска създаването на комисията за ЧЕЗ

, след като бе оповестено, че “Инерком“ ще е купувачът- заради обществената реакция на притеснение, защото тази фирма не разполага нито с финансов, нито с експертен потенциал, за да управлява електроподаването на една трета от страната и почти половината й граждани”, припомни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България”.

И продължи: “Стана ясно, че има противоречие — правителството през февруари заяви, че не знае за сделката ЧЕЗ, а се оказва, че за нея се е знаело доста преди това и службите за сигурност са следили как протича процесът.“ Зарков каза, че ЧЕЗ е информирала комисията как

от 2013 г. насам компанията е информирала всяко правителство, че иска да напусне държавата

и ако тя има интерес, може да направи своята оферта. Зарков изтъкна, че в комисията станало ясно също- как консултантът на “Инерком“ е обявил пред една от банките за кредитиране, че те ще бъдат избрани за купувач и банката е уверила, че е готова да кредитира сделката с 80 млн. евро. „Помним, че премиерът ни представи една начертана схема на финансиране. Работата на комисията показа, че на този документ не може да се вярва”, обясни Крум Зарков. В комисията е станало ясно също- как ЧЕЗ потвърждава с писмо, че са получили уверение за произхода на средствата на Инерком. „След като те са представили тази информация на чешката компания, да я предоставят и на нас утре, в комисията”, каза Зарков и обясни, че знаейки откъде идват парите за сделката, ще знаем и къде отива електроразпределението на тази част от страната.

Държавата ни си смени позицията по сделката три пъти за месец и половина- от нищо не знам, до искам пълния контрол, а сега е — нищо не мога да направя”, припомни членът на комисията. Той бе категоричен, че БСП винаги е била за ангажирането на държавата със сектор енергетика. По думите му нищо не пречи на държавата, когато предприятие, ключово за националната ни сигурност, се продава, да направи възможното- да го придобие или да контролира придобиването.

Защо

ЧЕЗ иска 51% увеличение на цената на нощната тарифа, а другите два оператора около 56%.

Нека да видим какви са мотивите за това”, коментира Крум Зарков. Той обясни също, че в комисията е имало спор с регулатора по въпроса — какъв е смисълът да има инвестиционна програма за 56 години напред, ако всеки един момент може да се продаде фирмата и собственикът да си замине? „Регулаторът трябва да се убеди, че този който купува, ще има възможността да поддържа електроподаването, системата и да изпълнява инвестиционната програма”, каза още той

Според писмо, представено в Комисията за ЧЕЗ от самата компания, през всички правителствени периоди, представители на компанията са обсъждали с българските власти желанието ЧЕЗ да се продава и е дадена възможност, ако се интересува, държавата да направи своята оферта. Постъпи и писмо от премиера Борисов, който твърди, че никога не са водени такива разговори. Тези противоречия са и причина БСП да предложи създаването на Комисията за ЧЕЗ в НС.” Това заяви зам.-председателят на ПГБСП за България” и член на временната комисия за ЧЕЗ в НС Крум Зарков пред БНР. „Една българска банка е дала готовност за кредитиране на стойност 80 милиона. Тя е била информирана от консултанта на фирмата Инерком, че това ще бъде фирмата, която ЧЕЗ ще избере и е поискано да финансира известна стойност, банката приема”, обясни Зарков. Той отбеляза заявеното от Инерком- че има активи за 100 млн. „Но до 300 млн. има още много пари, които трябва да се дадат за сделката. Трябва да се знае обаче-

кой ще даде тези пари и ще стане реален купувач

, защото от него ще зависи токът на една трета от България и половината й население”, подчета Зарков. Той изтъкна, че от отговорите става ясно, че сегашното правителство или не е виждало какво става, или се е правило, че не вижда. Крум Зарков каза също, че във вторник Комисията ще изслуша и кандидата за купувач. „Пред ЧЕЗ Инерком е представила достатъчно убедителни за чешката компания доказателства за произхода на средствата, с които ще я купи. Мисля, че тази информация трябва да бъде предоставена и на комисията, както и на цялото общество” обясни Зарков.

Защо ЧЕЗ иска 51% увеличение на нощната тарифа, както и други доста съществени увеличения? Другите два оператора искат увеличение, но в рамките на 56%”, попита Крум Зарков. Според него трябва да стане ясно- дали Инерком знае за увеличението, което иска ЧЕЗ, дали споделя тази ценова политика. “Въобще, какви са вижданията на Инерком за ценовата политика в бъдеще, а също и за вече одобрената инвестиционна програма на ЧЕЗ, е важно да се знае“, заяви също Зарков.

България

Икономика

Култура

Спорт

Нефтохимик започна плейофите с чиста победа над Левски

Нефтохимик започна плейофите с чиста победа над Левски

За жалост, не успяхме да неутрализираме Николай Учиков, анализира треньорът на „сините” Владо Николов

Настоящият волейболен шампион на Българ…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Loading...