Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21052019

Брой 94, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75144 BGN ↑ 1 GBP = 2.23217 BGN ↓ 1 CHF = 1.73651 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Скоростен влак по „пътя на коприната” ще свързва Истанбул със София

Скоростен влак по „пътя на коприната” ще свързва Истанбул със София

Като продължение на “пътя на коприната“ от Китай предстои да се изгради двойна жп линия за скоростен влак между Одрин и Истанбул с идеята да продължи през Пловдив до София. Това съобщи областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир пред представители на български медии, цитиран от БТА. 

За целта с приоритет ще се развива жп гарата на граничния пункт Капъкуле, за да може да поддържа трафикът и на скоростните влакове, и на товарните. Товарните линии ще се изведат за движение по отделна линия, допълни областният управител. 

България поетапно осъществява проект за модернизация на жп линията от София до Свиленград като част от високоскоростните участъци вече са готови. Финансирането е от еврофондовете и от бюджета. 

Валията определи Пловдив като важен за Одрин предвид логистичната позиция, която има и за железопътния, и за автомобилния транспорт. По думите му в бъдеще товарите, превозвани сега с автотранспорт, ще се пренасочат към железницата. За това вече има направени постъпки в двустранните разговори между двете държави на ниво министри, уточни Йоздемир. 

Одрин вече има подписан протокол за сътрудничество в областта на икономиката, социалните дейности и културата с Разград и целта е този модел да се приложи като еталон и с други градове и региони, добави валията. Плановете включват инвестиции на турския бизнес в Разградско като първата вече е факт - фабриката за ядки, във връзка с която тази година вече има засети и 6 000 дка нахут.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Гарет Бейл се опълчи на треньора на Реал

Гарет Бейл се опълчи на треньора на Реал

Обявеният от Зинедин Зидан за ненужен в Реал (Мадрид) уелски национал Гарет Бейл е готов да предизвика голям скандал. Нападателят нямал ника...

Прочети още:

Loading...

Свят

Володимир Зеленски се заклева да брани правата на гражданите

Володимир Зеленски се заклева да брани правата на гражданите

Новият президент разпуска Радата, заваляха оставки

На тържествено заседание на Върховната рада - украинския парламент, Володимир Зеленски пол...

Прочети още:

Loading...

Земеделие