Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21052019

Брой 94, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75144 BGN ↑ 1 GBP = 2.23217 BGN ↓ 1 CHF = 1.73651 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Стотици медсестри протестираха в деня на професионалния си празник

Стотици медсестри протестираха в деня на професионалния си празник

Стотици медсестри протестираха в деня на професионалния си празник

Акушерки, лаборанти и други професионалисти по здравни грижи поискаха уважение и достойно заплащане

Професионалисти по здравни грижи протестираха в събота пред Министерския съвет. Ниски възнаграждения, недостиг на кадри, липса на уважение – това са проблемите, на които съсловието даде гласност. Организатор беше Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Проявата бе подкрепена от редица пациентски, синдикални и съсловни организации.В деня на професионалния празник на медицинските сестри те настояват за достойно заплащане.

Протестиращите бяха облечени в бели престилки и носеха плакати с надписи „Няма качествени здравни грижи без професионалисти”, „Здравните грижи СЕГА”, „Достойно място за работещите в здравеопазването”, „Искаме регламент за базовото образование по здравни грижи” и други. Те носеха символични самолетни билети с надпис „Тръгвам си” и скандираха: „Не можете без нас”. На протеста бе приета и декларация, с която поискаха политическо съгласие в сферата, промяна на модела за финансиране, стартова заплата в размер на три минимални работни заплати, както и разработване на дългосрочна стратегия за развитие на системата и възможност за кариерно израстване. Медиците обявиха, че не приемат пренебрежителното отношение към професията си и обявиха готовност за протестни действия, докато не бъдат изпълнени исканията им. Стана ясно, че в първия работен ден декларацията ще бъде внесена във всички институции, които имат отношение към нея. Нощен труд, работа в почивни дни - на месец 650-700 лв. Според нас заплащанията са абсолютно мизерни и не оправдават работата, каза участничка в протеста, цитирана от БНР.

Друга от участничките пък коментира пред БНТ: „Ние сме от провинцията и предполагам, че нашите заплати са много по-ниски отколкото тук в София. Искаме да станат еднакви както тук, така и в цяла България. Работя в Белодробната болница в Русе и на второ място работя. Много е трудно, но няма как. Оплака се тя. Липсват около 30 000 медицински сестри. Съгласно Европейския доклад, съгласно професионалния регистър на БАПЗГ, в момента българската здравна система разполага с по-малко от половината от критично необходимия брой медицински специалисти, отбеляза от своя страна председателката на асоциацията Милка Василева. Искаме да ни чуе комисията по здравеопазване в парламента и да направи закони, които правят задължителна определена стартова заплата за специалистите по здравни грижи, заяви проф. Станка Маркова, един от основателите на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Сестра от „Пирогов” с награда от БАПЗГ

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи награди с първо място в категория „Ръководител по здравни грижи” ст. рех. Теодора Влахова от отделението по физикална и рехабилитационна медицина към спешния институт „Пирогов”, съобщиха от университетската болница.

Наградите на Асоциацията се дават ежегодно във връзка с професионалния празник на медицинските сестри - Световния ден на сестринството, който се отбелязва на 12 май. На тази дата е родена Флорънс Найтингейл, смятана за основател на модерното сестринство.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Гарет Бейл се опълчи на треньора на Реал

Гарет Бейл се опълчи на треньора на Реал

Обявеният от Зинедин Зидан за ненужен в Реал (Мадрид) уелски национал Гарет Бейл е готов да предизвика голям скандал. Нападателят нямал ника...

Прочети още:

Loading...

Свят

Володимир Зеленски се заклева да брани правата на гражданите

Володимир Зеленски се заклева да брани правата на гражданите

Новият президент разпуска Радата, заваляха оставки

На тържествено заседание на Върховната рада - украинския парламент, Володимир Зеленски пол...

Прочети още:

Loading...

Земеделие