Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21082018

Брой 164, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.717 BGN1 GBP = 2.18346 BGN1 CHF = 1.72502 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Митрополит Йоан: БПЦ е правоприемникът на Охридската епископия

Митрополит Йоан: БПЦ е правоприемникът на Охридската епископия

Митрополит Йоан: БПЦ е правоприемникът на Охридската епископия

Правоп­рием­ник на Охрид­с­ката епис­копия е Бъл­гар­с­ката правос­лавна цър­ква. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Негово Високоп­реос­вещен­с­тво Вар­нен­с­кият и Великоп­рес­лав­ски мит­рополит Йоан по повод решението на Светия Синод да не дава благос­ловение пред­с­тавители на Бъл­гар­с­ката правос­лавна цър­ква – Бъл­гар­ска пат­риар­шия да вземат учас­тие в тър­жес­т­вата по случай 1000-годишнината от основаването на Охрид­с­ката архиепис­копия в Охрид, Р. Македония. Днес няколко десетки протес­тиращи се съб­раха пред Синодал­ната палата в София и поис­каха решението на Св. синод да бъде прераз­г­ледано. 

Имаме устав, съг­ласно който правоп­рием­ник на Охрид­с­ката епис­копия е Бъл­гар­с­ката правос­лавна цър­ква, това е основ­ният ни мотив“, заяви мит­рополит Йоан. По думите му решението на Светия синод е обмис­лено. 

Това не означава, че ние няма да имаме отношение с Македон­с­ката цър­ква. Считаме, че ние трябва да си го отп­раз­нуваме и това е съв­сем нор­мално“, каза мит­рополит Йоан. 

Светия Синод на Бъл­гар­с­ката правос­лавна цър­ква – Бъл­гар­ска пат­риар­шия взе решение за отбеляз­ване на 1000-годишнината от основаването на Бъл­гар­с­ката Охрид­ска архиепис­копия на 10 юни с отс­луж­ване на архиерейска св. литур­гия в Пат­риар­шес­ката катед­рала „Св. Алек­сан­дър Нев­ски“. Във връзка с бележитата годиш­нина ще бъде изгот­вено извън­редно Пат­риар­шеско и Синодално пос­лание. 

Решението на Светия синод под­к­репи и историкът доц. Дарина Григорова. Протес­тът срещу БПЦ е или от нез­нание, или съз­нателна под­к­репа на македонизма под целофана на “пат­риотизъм“, категорична е тя. 

България

Икономика

Култура

Историята на мулан оживява на голям екран

Историята на мулан оживява на голям екран

Дисни показа за пръв път как ще изг­лежда “живата“ Мулан в игрален филм, чиито снимки запоз­наха в понедел­ник. Студиото прави римейк на популя…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Треньорът на Кариана нахлу на терена и удари рефер

Треньорът на Кариана нахлу на терена и удари рефер

Нервите на Атанас Джамбазки не издържаха, полицаи го изведоха от стадиона

Нер­вите на старши треньора на Кариана (Ерден) Атанас Джам­базки не и…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Фермери: МЗХ и ДФЗ да звънят от един национален номер на стопаните

Фер­мери: МЗХ и ДФЗ да звънят от един национален номер на стопаните

Да има единен национален телефон, от който инс­титуциите да се свър­з­ват с земедел­с­ките производители,предлагат топани. Причината е стар­тиране…

Прочети още:

Loading...