Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет15112018

Брой 220, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73144 BGN1 GBP = 2.24684 BGN1 CHF = 1.71639 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Археологът Костадин Кисьов е носителят на Награда „Професор Александър Фол”

Археологът Костадин Кисьов е носителят на Награда „Професор Александър Фол”

Археологът Костадин Кисьов е носителят на Награда „Професор Александър Фол”

Фондация „Арете-Фол”, УниБИТ и БАН посветиха тазгодишната конференция по културно-историческо наследство на 85-тата годишнина от рождението на големия учен и държавник

Александър Фол за културното наследство, възпитаното и обучено поведение” бе темата на осмото издание на годишната научна конференция за защита на културно-историческото наследство, която по традиция е съвместна инициатива на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), Фондация „Арете-Фол” и БАН. През 2018 г. партньор и съорганизатор на събитието бе и Центърът по тракология при БАН. Авторитетното научно събитие бе посветено на 85-тата годишнина от рождението на проф. Александър Фол, което е и причината в големия салон на Академията да се съберат десетки негови колеги, ученици и духовни последователи, както и преподаватели, докторанти и студенти по културно-историческо наследство.

Конференцията бе открита от д-р Нина Де Брюне, директор на Фондация „Арете-Фол”, която представи основните цели на научния форум.

Приветствие към участниците поднесоха член-кореспондент проф. Васил Николов, зам.-председател на БАН, проф. Ваня Лозанова от Института по балканистика с Център по тракология при БАН – възпитаници на проф. Фол. В емоционално слово ректорът на УниБИТ проф. Стоян Денчев припомни, че проф. Александър Фол е единственият българин, легитимирал нова международно призната научна дисциплина – тракологията. Проф. Денчев припомни думите на проф. Димитър Иванов за Фол от книгата „Български образи”: „При него всичко е внушително – ръст, осанка, глас. Впечатлението от първа среща неизбежно е запомнящо се, а усещането след стотния разговор е за допир с непреходното – ефирно като химн на Орфей, мощно като Тракийския конник”. Ректорът на УниБИТ напомни, че освен учен Александър Фол е и държавник с голяма роля като зам.-министър на културата и министър на просветата от 19741986 г. и на културата, науката и образованието през 1989 г. Като конкретен принос на проф. Фол бе изтъкнато организирането на изложбите на тракийско изкуство, които през 70-те години са представени с огромен успех в 25 държави, вкл. във Франция, Великобритания, САЩ, Япония, Германия, Мексико, и се превръщат в най-разпознаваем елемент на образа на България по света. За активно съхраняване с помощта на БАН, УниБИТ и други институции на спомена за Златните години на културно отваряне към света през седемдесетте години на ХХ век, призова проф. Стоян Денчев.

Директорът на Института по лидерство и председател на Общото събрание на УниБИТ проф. Димитър Иванов представи решението на авторитетно научно жури тазгодишен носител на наградата „Проф. Александър Фол” да бъде доц. д-р. Костадин Кисьов – директор на Пловдивския археологически музей. Бе изтъкнато, че Кисьов има сериозен принос за археологическите проучвания в региона на Пловдив и в Родопите, че е награден с високи отличия за археология.

Наградата „Александър Фол” бе връчена на доц. Кисьов от проф. Стоян Денчев и проф. Валерия Фол, която освен съпруга и най-близък творчески съратник на големия учен е и е преподавател в Катедра „Културно-историческо наследство” в УниБИТ. В своето слово-отговор към участниците доц. Кисьов припомни, че Александър Фол е негов преподавател и научен ментор в областта на тракологията, археологията и борбата за опазване на културното наследство. Награденият учен разказа за солидарността и моралната подкрепа, която е получавал от него в тежки за Пловдивския музей моменти и за една нереализирана мащабна идея на Александър Фол – за национален музей на тракийското изкуство, за чието реализиране доц. Кисьов се зарече да работи.

В рамките на научната конференция свои пленарни доклади изнесоха чл.-кор. проф. Васил Николов, проф. Ваня Лозанова и гл. ас. Ружа Попова от БАН. Също така свои научни съобщения и доклади направиха доц. Боряна Русева, д-р Стоянка Димитрова, Павлина Девлова от Националния исторически музей, доц. Татянва Шалганова и доц. Валентина Ганева от Нов български университет. Също така участие с доклади взеха проф. Иван Маразов, гл. ас. Пламен Петков, д-р. Севим Куртчу, учител от с. Сеслав, Разградска област и докторант Айше Реджеб от Варненския свободен университет. Сред разискваните теми бяха „Културно наследство и национални идентичности” и „Културно наследство и изкуства”.

Открита бе изложбата „Пътешественик във времето”, посветена на проф. Александър Фол. Във връзка с годишнината от рождението на големия учен и обществиеник Издателство „Гутенберг” преиздава и пуска на пазара авторското изследване на Александър Фол „Химните на Орфей”.

Теофан Германов

България

Икономика

Култура

Представят новата книга на Тодор Коруев

Представят новата книга на Тодор Коруев

Новата книга на Тодор Коруев „Още животописи“ (Издателство „Захарий Стоянов“) ще бъде представена на 19 ноември (понеделник) от 17.30 ч. в л…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Димитър Бербатов: Още не съм готов да ръководя българския футбол

Димитър Бербатов: Още не съм готов да ръководя българския футбол

Бербо сподели какво мисли за това - дали е готов за ново предизвикателство

“Аз имам много амбиции, свързани с различни неща. Да ръководиш цел…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие