Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон14102019

Брой 198, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.7711 BGN ↓ 1 GBP = 2.23477 BGN ↑ 1 CHF = 1.774 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Иво Христов: Правителството се хвали с огромен излишък, а тегли 400 милиона кредит за изтребители

Иво Христов: Правителството се хвали с огромен излишък, а тегли 400 милиона кредит за изтребители

Иво Христов: Правителството се хвали с огромен излишък, а тегли 400 милиона кредит за изтребители

Механичното изравняване на половете в евроинституциите поставя компетентността на второ място, заяви по БНТ евродепутатът-социалист

„Европа трябва да бъде съхранена, защото при всичките й кусури, тя гарантира стабилността на континента“. Това заяви евродепутатът от БСП Иво Христов в сутрешния блок на БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според него ЕС вече е толкова сложен организъм, че трябва да съвмести няколко алгоритъма, за да конституира своите органи.

„Партиите трябва да се погодят, за да формират парламентарно мнозинство и да има Комисия. След това идват държавите, всяка от които претендира за определени ресори – едни са по-привлекателни, други – по-малко. Към това се наслагва и т.нар. джендър баланс – паритетът между жени и мъже в Комисията“, подчерта той.

Като резултат от това той посочи абсурдни предложения, като това всяка страна да издигне по двама кандидати за еврокомисар – мъж и жена, за да може бъдещият председател на Комисията да подбере съответния брой мъже и жени. „Намирам това за абсурдно. Това механично изравняване на половете в едно управляващо тяло означава, че компетентността отстъпва на второ място“, каза още Христов.

Той подчерта, че има кризи в отделни държави и назрели проблеми, които трябва да бъдат решени. „Всички народи очакват нещо, а виждат политически пазарлък“, коментира евродепутатът.

„В ЕП приоритетно ще инициирам образуването на група измежду бившите журналисти сред депутатите – има много такива, която да наблюдава демократичните процеси и тези, свързани със свободата на словото на медиите в различните страни. Това е проблем за цяла Европа, а в България той вече е драматичен“, заяви Христов. 

По повод намаляването на партийните субсидии, Иво Христов подчерта, че ГЕРБ не зависи от партийното финансиране. „Това е партия-държава и разполага с целия обществен ресурс, разпределя бюджетния излишък, който е в размер над 2 млрд. лв., не е опряла до тези пари. Всички останали партии, с изключение на ДПС, зависят от това финансиране и за ГЕРБ е логично да го отреже“, коментира евродепутатът.

Той припомни най-лошата си прогноза от кампанията, която според него се сбъдва – да се окажат последните избори. „На есен може би никой няма да пита хората за кой ще гласуват, защото ГЕРБ ще купи изборите и то съвсем законно. Това бе демонстрирано и в тази кампания. Борисов направи турне за овации и раздаваше пари из страната“, каза още той.

Според него тези дни се случва нещо странно, в което няма бюджетна логика – правителството, което се хвали с огромен бюджетен излишък, заема нови 400 млн.лв. за изтребители.e

„Ще задлъжнят държавата, за да запазят бюджетния излишък за купуване на избори. С решението за субсидиите ще пострадат всички партии. Това ще бъде фатален удар върху българската партийна система“, категоричен е Христов. 

Във връзка със закупуването на самолети, евродепутатът посочи Полша като добър пример как се прави политика. „Тя купува F-35 – залага на бъдещето, а не като нас – на миналото, и договаря падането на визите. България няма да получи нищо, но ще плати повече от предвиденото, ще получи самолети с орязани бойни способности, тъй като, за да се вместят в тази рамка, ще трябва да се лишат от технологични екстри. Във всяко отношение сме на минус“, подчерта Иво Христов. 

България

Икономика

БАБХ забрани свободната паша на домашни прасета в страната

БАБХ забрани свободната паша на домашни прасета в страната

Със заповед РД 11-2005 на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните проф. д-р Паскал Желязков от 10 октомври н...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Квалификации за Евро 2020

Група С:

Беларус – Естония 0:0

Холандия - Северна Ирландия 3:1

Класиране

1. Холандия 17-6 12

2. Германия 17-6 12

3. Северна Ир...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

СовЕкон: Пшеницата поскъпва бързо

СовЕкон: Пшеницата поскъпва бързо

Отслабването на еврото спрямо долара подкрепя износа на хлебно зърно от Европа

Експортните цени за руска пшеница се увеличиха с 6,5 долара, д...

Прочети още:

Loading...