Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон24022020

Брой 290, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.81079 BGN ↓ 1 GBP = 2.34203 BGN ↑ 1 CHF = 1.84338 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Депутатите викат Борисов, шефа на ДАНС и вътрешния министър за шпионския скандал

Депутатите викат Борисов, шефа на ДАНС и вътрешния министър за шпионския скандал

Депутатите викат Борисов, шефа на ДАНС и вътрешния министър за шпионския скандал

Нямам роля в процеса и нямам нищо против хората, които обичат Русия, заяви премиерът

ГЕРБ привикаха в парламента председателят на ДАНС Димитър Георгиев и силовия министър Младен Маринов да докладват за шпионския скандал вчера. Филип Попов пък поиска в НС да дойде и министър-председателят Бойко Борисов като отговарящ за националната сигурност.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обеща да информира привиканите лица. Нюз. Бг. припомня, че прокуратурата е повдигнала обвинение за шпионаж в полза на чужда държава на председателя на Национално движение “Русофили“ Николай Малинов, а бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години. На 9 септември електронното издание на в. “Дума“ съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел.

Безспорно обвиненията в шпионаж имат връзка с местните избори. Около това мнение се обединиха преди ден политологът Румяна Коларова и социологът Кольо Колев.

Колев определи разследването като “пунта мара“ и “шменти капели“ и посочи, че само след два месеца цялата “пушилка“ ще се е разминала. Това е медийна бухалка, която се използва изключително за вътрешнополитически цели и частично за външни с оглед взаимоотношенията с Русия и надъхването на част от политическите избиратели, коментира още той. Това не е атака срещу движение “Русофили“, пожела да заяви на няколко пъти главният прокурор. И посочи, че отговорността е за лични действия на Малинов, а движението е било използвано от него за реализация на определени цели, които са били финансирани. Това не разделение или опит за разделение на русофили и русофоби, заяви в парламента главният прокурор Сотир Цацаров. Става дума не за това на чии чужди интереси служиш, а за това че увреждаш българските национални интереси и то в посока, която е доста различна, противоположна на тази, която и вие сте приемали и гласували в тази зала като насоки за развитие на страната, допълни още отговорите си той, цитиран от Дневник.бг. Да се разследва доколко Румен Радев има отношение към руската намеса на президентските избори у нас през 2016 г. - за това пък настояват от Атлантическия съвет на България. По-рано Радев оспори действията на властите по шпионския скандал и заяви, че тезата за шпионаж в полза на Русия била е “абсурдна и нелепа“.

Посолството на САЩ у нас заяви, че България е в правото си да защити своя суверенитет от злонамерено влияние.

Повдигнатото обвинение не е основание да се търси колективна вина от цялото движение и проруски настроените хора в България, коментира бившият директор на ЦСБОП и член на ръководството на движение “Русофили“ Тихомир Стойчев. Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления, обяви на брифинг лидерът на партията Корнелия Нинова, за което „Земя” писа. Социалистите оценяват случилото се като провокация, не приемат воденето на свидетели с белезници.

Москва е готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили в България, съобщи председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев. По думите на премиера Борисов пред министрите преди началото на правителственото заседание, Аз нямам никаква роля в този процес. Аз нямам никаква роля в този процес. От коментара му се разбра, че по случая нашите служби са работили съвместно с партньорските, оттам нататък е поела прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес, коментира министър-председателят, цитиран от „Дарик радио”.

България

Икономика

Властта да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната

Властта да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната

Това, което не се знае, е колко време България ще престои в чакалнята, а оттам идва и голяма несигурност, казва финансистът Димитър Чобанов

З...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Вуйчо Ваньо или не искам да си спомням нищо“ ни зарежда със страст, любов и още живот

„Вуйчо Ваньо или не искам да си спомням нищо“ ни зарежда със страст, любов и още живот

Емблематичната пиеса на световноизвестния руски писател и драматург А П Чехов оживея на Камерна сцена на Нардния театър „Ив. Вазов” в премие...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Рентите на собствениците на бели петна се пазят до 10 години

Рентите на собствениците на бели петна се пазят до 10 години

Няма решение къде да отиват непотърсените 100 милиона лева по неофициални данни

Собствениците на земи, които са служебно разпределени за обра...

Прочети още:

Loading...