Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет23012020

Брой 268, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75963 BGN ↓ 1 GBP = 2.30016 BGN ↑ 1 CHF = 1.82056 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Посланик Херо Мустафа сътвори дипломатически гаф

Посланик Херо Мустафа сътвори дипломатически гаф

Посланик Херо Мустафа сътвори дипломатически гаф

На мемориала на „жертвите на комунизма”, пред който се поклони тя, е осеян с имената на фашисти, някои от които обявиха война на САЩ

В Декларация на Градския съвет на БАС-София, подписана от председателя на организацията Борис Цветков се казва: „Градският съвет на БАС счита за недопустимо посланикът на САЩ да поднася цветя пред плочи, на които стоят имената на Богдан Филов, Никола Гешев и др. инициатори за приемането и изпълнители на ЗЗД, ЗЗН и на антиеврейското и фашистко законодателство в България. Лош сигнал е посланик на страна победителка да се поднася цветя на паметник на осъдени от Народният съд виновници за участието на България във Втората световна война на страната на фашистката ос Рим-Берлин-Токио. Същите, виновни за обяваването от България на война на САЩ и за загинали хиляди българи в т.ч. и много мирни граждани от англо-американските бомбардировки на София и страната ни.

Надяваме се този случай да е плод да недоразумение или грешка, която да бъде констатирана и недопускана в бъдеще.

ГС на БАС призовава американската дипломация да се разграничи от акта на посланик Мустафа или поне да уточнят, че не смятат да реабилитират фашизма, нацизма и антисемитизма, чрез оневиняването на осъдените от Народния съд Богдан Филов, Никола Гешев и др.

Готови сме за диалог и срещи, на които да обсъдим общите си действия както за отричане на фашизма, нацизма, Холокоста, антисемитизма, а така също и срещу проявите на неофашизъм, ксенофобия и нетолерантност в София, в България и в света.

Призоваваме дипломатите от посолството на САЩ да отчетат аргументите ни и да се въздържат от подобни прояви в бъдеще!

Ние, членовете на Българския антифашистки съюз изразяваме огромното си възмущение от скандалното поведение на новия американски посланик в България. Многоуважаемата госпожа Мустафа този път сама сътвори грандиозен гаф като се появи пред „паметник“ на така наречените жертви на комунизма. Този тежък дипломатически гаф не може да не е сътворен и заради сериозни слабости в администрацията на посолството. Госпожа Мустафа, която е в България от около месец очевидно не е била информирана, че поднася цветя пред „паметника“ на хора, които обявяват война на САЩ. Вероятно не е информирана, че тези хора реализират репресиите срещу българските евреи и пращат над 10 хиляди евреи през ломското пристанище в газовите камери на Хитлер.

На позицията, на която се намира госпожа Мустафа, тези грешки от незнание не могат да бъдат простени. Тя дължи отговори на българското общество, които не може да не даде. Има ли промяна в позицията на Държавния департамент и американското правителство по отношение на оценката за Холокоста и фашизма, срещу които САЩ воюват през Втората световна война? Има ли промяна в позицията на Държавния департамент и американското правителство по отношение справедливостта на присъдите на Нюрнбергския и другите свързани процеси, в които и с американско участие се издават смъртни присъди? След като американски посланик се прекланя пред паметта на хората, обявили война на САЩ, да очакваме ли извинение за бомбардировките над София, за хилядите невинни жертви, както и компенсации за нанесените щети?

Вярваме, че госпожа Мустафа и американското посолство ще имат доблестта да отговорят на тези въпроси и няма да покрие с мълчание тази изключително неприятна тема. Въпреки случилото се, дълбоко вярваме, че държави и техните институции, които твърдят, че споделят определени ценности, не биха се гаврили с хилядите жертви на антифашистката съпротива в България, както и с милионите в цяла Европа.

България

Икономика

Култура

Спорт

Напрежение на тренировката на Тотнъм

Тренировката на Тотнъм в понеделник е била белязана от скандал. “Дейли Мейл“ твърди, че на заниманието са прехвърчали искри между мениджъра ...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие