Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед12072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) На „Примаковските четения” в София беше обсъдено политическото лидерство в многополюсния свят

На „Примаковските четения” в София беше обсъдено политическото лидерство в многополюсния свят

На „Примаковските четения” в София беше обсъдено политическото лидерство в многополюсния свят

• Акад. Евгений Примаков посмъртно бе удостоен с Награда за лидерство в държавността „Стефан Стамболов”

• Доклади изнесоха водещи руски учени и експерти, сред които акад. Александър Динкин и бившия директор на руското разузнаване арм. ген. Вячеслав Трубников

В края на миналата седмица за пръв път у нас и при голям успех се проведоха двудневните „Примаковските четения”, посветени на темата за политическото лидерство в многополюсен свят. В събитието взеха участие изявени български и руски учени, политици и общественици. Организатори на събитието са Форум „България-Русия”, Институтът за световна икономика и муждународни отношения (ИМЕМО) при Руската академия на науките, Институтът по лидерство при УниБИТ, Посолството на Руската федерация у нас.

Международната конференция бе открита от председателя на Форум „България-Русия” проф. Светлана Шаренкова с думите, че отговорността на организаторите е огромна не само заради важността на темата, но и заради паметта на големия учен и държавник акад. Примаков. Тя припомни, че в центъра на Москва вече се издига паметник на Евгений Примаков, а при неговото откриване президентът Владимир Путин го е определил като „Велик гражданин на Русия”. В България неговото интелектуално наследство ще бъде съхранявано чрез ежегодното провеждане на „Примаковски четения” и чрез трудовете му, които Форум „България-Русия” издава.

Конференцията бе уважена с поздравителен адрес от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в който той напомни, че акад. Примаков е емблематична личност, една от най-ярките фигури на руския дипломатически, политически и научен живот, знакова фигура не само за Русия, но и за целия свят. „Концепцията за многополюсния свят на акад. Примаков предполага световен ред, основан на баланс, с поглед към различни центрове на влияние, с множество модели на развитие”, написа вицепремиерът до участниците в събитието.

Доклади на конференцията изнесоха акад. Александър Динкин, президент на ИМЕМО, Армейски генерал Вячеслав Трубников, бивш директор на службата за външно разузнаване на Русия, проф. Надежда Арбатова, д-р Юрий Квашнин, философът чл.-кор. Васил Проданов,писателят и издател чл.-кор. Иван Гранитски, д-р Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България (2012-2017), председателят на Общото събрание и дългогодишен ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев и други. През втория ден в сградата на УниБИТ доклади изнесоха десетки учени, преподаватели, докторанти.

На откриването на форума заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин заяви: “Организаторите на международната конференция избраха изключително важна тема - необходимостта от ефективно лидерство и изграждането на многополюсен свят. В момента една държава не може да реши нито един проблем на човечеството, каквито са треторизмът, киберсигурността и други. Оцеляването на човечеството зависи от сътрудничеството, от интеграционните проекти между центровете на влияние. Надявам се новите лидери да определят нови направления за развитието на човечеството и ще вървим спокойно, защото сегашният път на конфликт и конфронтация води до задънена улица “. Президентът на Института за световна икономика и международни отношения (ИMEMO) на Руската академия на науките акад. Александър Динкин отбеляза, че България е втората страна, в която се провеждат Примаковските четения. “Нашата платформа вече получи световно признание като място за остър и откровен обмен на мнения. България се превърна във втората (извън Русия) страна, в която се провежда този форум, преди това се проведе в Ереван, Армения“, отбеляза той.

Руският посланик в България Н. Пр. Анатолий Макаров изрази надежда, че провеждането на „Примаковски четения“ в София ще се превърне в добра традиция.

В двата дни на „Примаковските четения” руски и български експерти представиха аргументирани и задълбочени доклади за съвременните предизвикателства, за лидерството в многополюсния свят, за заплахите от дигиталните войни и други важни теми.

“Проблемът с лидерството е гореща тема. Появата на млади политици винаги е добра, но ако енергията им се комбинира с опит и мъдрост, тогава е много по-добре“, подчерта президентът на Института за световна икономика и международни отношения Александър Динкин. Руският учен даде и конкретни примери: „Украинският президент Владимир Зеленски има дълъг път, за да докаже правото си на лидерство. Зеленски има задачата да превърне подкрепата, която получи на изборите в действителна политика“. Според Динкин френският президент Еманюел Макрон е също лидер на нова формация, своеобразен символ на нова вълна, на скъсване със стария център, който до голяма степен е дискредитирал себе си в Европа и САЩ, но Макрон също трябва да докаже на практика линията, която следва.

Основното е да се поддържа и пази суверенитетът

Важността на поддържането на държавния суверенитет в нестабилен свят бе посочена като приоритет от един от почетните гости на Форума - бившият директор на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, член на Борда на директорите на ИМЕМО, армейски генерал о. з. Вячеслав Трубников.

„Двадесет и първи век не донесе нито мир, нито просперитет, той запази предизвикателствата, възникнали в края на ХХ-ти век, а сега те дори често ескалират“, казва той в интервю за ТАСС. „Това са явления като международния тероризъм, който съществува и ще продължава да съществува, особено след като се появиха и такива псевдо-държави на терористична и ислямистка основа като ИДИЛ. Такъв е проблемът с неразпространението на ядрено оръжие, който възниква в резултат на разрушаването на установените нормални „червени линии” на диалог и сдържане, които бяха установени в миналото, дори и в периода на Студената война. „Искам да подчертая, че за Русия най-важното е запазването на суверенитета на една държава, което е гаранция в рамките на този несигурен свят. Това е най-важното, а когато суверенитетът се преотстъпва на друга държава - това е престъпление“, заяви Трубников.

Говорейки за отношенията между Русия и НАТО, Трубников подчерта, че всеки подход на НАТО към руските граници е нарушение на суверенитета на Русия, на който тя не може да гледа спокойно. Той даде пример с чуждите военни бази в близост с руските граници.

Посмъртно признание от България за акад. Евгений Примаков

Като част от Примаковските четения се проведе церемония по връчване на наградата „Стефан Стамболов” за лидерство в държавността, която беше посмъртно присъдена на руски учен, дипломат и държавник акад. Евгений Примаков. Носители на Наградата „Стефан Стамболов” през годините са личности като патриарсите Максим и Неофит, президентът (1990-1997 г.) д-р Желю Желев и президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, юристът и един от основните създатели на съвременната ни Конституция Гиньо Ганев, вътрешният министър Николай Добрев (посмъртно), вицепрезидентите ген. Ангел Марин, Маргарита Попова и Илияна Йотова, омбудсманът (2015-2019 г.) Мая Манолова. В сферата на духовността носители са творци и интелектуалци като художникът акад. Светлин Русев, тракологът проф. Александър Фол, писателят акад. Антон Дончев, историкът и музеен деятел проф. Божидар Димитров, проф. Андрей Пантев – историк и парламентарист, председателите на БАН акад. Иван Юхновски и акад. Стефан Воденичаров, историкът акад. Георги Марков, Видинският митрополит Дометиан, Пловдивският митрополит Николай и други.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие