Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт31032020

Брой 61, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77255 BGN ↓ 1 GBP = 2.20003 BGN ↑ 1 CHF = 1.85018 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Борисов и министри обсъждат в Александруполис газовата връзка с Гърция

Борисов и министри обсъждат в Александруполис газовата връзка с Гърция

Борисов и министри обсъждат в Александруполис газовата връзка с Гърция

Българският премиер пожела тази година да имаме терминал, по който тече втечнен газ

Четвърто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция се проведе в Александруполис. Темата за коронавируса ще бъде акцент в разговорите между двете правителства. Преди два дни на среща с еврокомисаря по вътрешен ред премиерът Борисов подчерта, че е нужно общо европейско решение за противодействие срещу вируса, съобщи БНТ. Борисов и водената от него делегация от 10 министри беше посрещната с военни почести на летището в Александруполис. Първата среща беше на четири очи между премиерите Борисов и Мицотакис. Двамата разговаряха за последно в Солун през ноември миналата година. Фокус на разговорите е двустранното сътрудничество в областта на енергетиката и инфраструктурата. Гарантирането на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е основен приоритет на правителството, не само в национален, но и в регионален план. Затова и тук се говори за газовата връзка България-Гърция, за терминала за втечнен газ в Александруполис, в който страната ни заяви 20-процентно акционерно участие и за интермодалния железопътен коридор “Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“. Като част от развитието на Южния газов коридор междусистемната връзка България-Гърция ще осигури за региона достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион. Проектът е важен и заради възможността за внос на природен газ от съществуващия и планирания нов LNG терминал в Гърция. Очаква се основните доставчици на газ до терминала край Александруполис да бъдат компании износители на втечнен природен продукт с произход от САЩ, Катар, Алжир, Нигерия и други LNG производители.

Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис дадоха съвместна пресконференция, като пръв взе думата домакинът. Мицотакис отбеляза, че България и Гърция действат заедно в ЕС. Гърция има силно бизнес присъствие в България, представлява шестата страна там, подчерта премиерът Мицотакис. И отбеляза “бързината, с която България се конвергира в ЕС“. Кириакос Мицотакис поздрави Борисов за тези постижения и отбеляза активния туризъм.

По темата “енергетика“ той увери, че гръцките фирми ще приключат в срок интерконектора. Гърция и България да се превърнат в портал - врата за внос на втечнен газ в Европа, пожела Мицотакис. И отбеляза факта, че България има 20% от бъдещия терминал за втечнен газ в Александруполис.

В края на изявлението си Кириакос Мицотакис отбеляза визитата на гръцкия президент Константинос Караманлис в България през 1983 г. Тогава бе подчертано сътрудничеството между двете страни в несигурна международна обстановка, припомни той. Системата е променена, но нашите страни са стълб на стабилност в региона, изтъкна гръцкият премиер. Докато някои се упражняваха на тема “диверсификация“ българската държава стана съдружник на Гърция в терминала в Александруполис, обърна внимание Борисов. И пожела “тази година да имаме терминал, по който тече втечнен газ“. Едновременно строим “Балкански поток“, припомни Борисов. Ние с колегите от Гърция правим газови магистрали, подчерта министър-председателят. Борисов пожела също така “нашите министри“ да се заемат със скоростния път от Александруполис до магистрала “Марица“, коментира Епицентър.бг.

България

Икономика

Култура

Почина писателят фронтовик Юрий Бондарев

Писателят Юрий Бондарев почина вчера в Москва на 96-годишна възраст. Бондарев е известен с романите си за Втората световна война - “Тишина“,...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

В Новосибирск разработват ваксина и лекарство срещу коронавируса, разкрива Пламен Константинов

Звездата на българския волейбол Цветан Соколов...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Надуват цените на агнешкото по Великден, искат 8 лева за кило живо тегло

Надуват цените на агнешкото по Великден, искат 8 лева за кило живо тегло

Миналата седмица земеделският министър Десислава Танева обяви, че има уверение от търговските вериги, че и за Великден ще продават само бълг...

Прочети още:

Loading...