Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря18072018

Брой 141, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67065 BGN1 GBP = 2.20437 BGN1 CHF = 1.67911 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Радостина Николаева – солистка на Софийската опера ще пее „Норма”

Радостина Николаева – солистка на Софийската опера ще пее „Норма”

Радостина Николаева – солистка на Софийската опера ще пее „Норма”

Нейни партньори са артистите от школата на Райна Кабаиванска

На 14 ноем­ври, от 19. 00 блес­тящата солис­тка на Софийс­ката опера — соп­раното Радос­тина Николаева, ще влезе в ролята на Норма от едноимен­ната опера на Белини.

Певицата изг­ради кул­товата и запом­няща се роля от светов­ния оперен репер­тоар – Изолда в „Трис­тан и Изолда“ на Рихард Ваг­нер. Пос­лед­ната й роля на Кун­дри от операта „Пар­сифал“ на Ваг­нер, предиз­вика аплодис­мен­тите на пуб­ликата. Професионал­ният път на Николаева започва от род­ния й град Русе. През 1998 тя дебютира в ролята на Донна Елвира от операта “Дон Жуан” на Моцарт. След това в репер­тоара ѝ влизат ролите на Виолета от “Травиата”, Елизабета Валоа от “Дон Кар­лос” и Аида от едноимен­ната опера на Верди.

След запом­нящите се дебюти на Софийска сцена в ролите на Лиу от “Туран­дот”, Леонора от “Трубадур” и Амелия от “Бал с маски” на Верди, прибавя към своя богат репер­тоар ролите на Дез­демона от “Отело”, Одабела от „Атила” на Верди, Мими от “Бохеми”, „Манон Леско” и „Тоска” от едноимен­ните опери на Пучини, Неда от “Палячи” на Леон­кавало, Сан­туца от „ Сел­ска чест” на Мас­кани, Анна Болейн от едноимен­ната опера на Доницети, Дона Ана от „ Дон Жуан” на Моцарт, Мария от „Цар Калоян” на Владигеров. Музикал­ната критика я определя като „акт­риса и певица с изк­лючителни драматични и вокални въз­мож­ности”.

На 3 ноем­ври от 19.00 в Софийс­ката опера и балет пред­с­тои премиерата на операта „Кар­мен“ от Жорж Бизе, в която ще гос­тува голямата певица Надя Кръс­тева. След­ващите премиерни спек­такли са на 4, 5, 9, 11 и 12 ноем­ври.

През 2002 тя получава покана от Виен­с­ката опера и Надя Кръс­тева бързо се прев­ръща във водеща фигура и любимка на пуб­ликата във Виена, където дебютира като Фенена в „Набуко” и изпъл­нява с огромен успех почти всички големи мецосоп­ранови пар­тии като Кар­мен („Кар­мен”), Леонора („Фаворит­ката”), Адал­джиза („Норма”), Сара („Роберто Деверьо”).

България

Икономика

Ако душата на Странджа плаче, разумът става жалък

Ако душата на Стран­джа плаче, разумът става жалък

Душата на Стран­джа е по-велика от всички дирек­тиви, анализи, преценки и дейс­т­вия на админис­т­рацията. Защо БАБХ я пренеб­регна? Защото работи …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Свят

Земеделие

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

И премиерът Бойко Борисов носи лична отговорност за случилото се с чумата по животните, категорична е Корнелия Нинова

„Искаме остав­ката на ми…

Прочети още:

Loading...