Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон21052018

Брой 98, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65678 BGN1 GBP = 2.23907 BGN1 CHF = 1.65482 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Читалище “Съгласие 1869“ в Плевен показва ценни издания от 1877

Читалище “Съгласие 1869“ в Плевен показва ценни издания от 1877

Най-старото плевен­ско читалище — “Съг­ласие 1869“, под­реди изложба с ценни книги, пос­ветени на историчес­ката победа при Плевен от 1877 година.

Екс­позицията е съз­дадена от читалищ­ните дейци по случай 140-годишнината от Плевен­с­ката епопея.

Уникал­ната колек­ция раз­казва с текст, кар­тини и чрез запазените страници на изданията за обсадата на Плевен, за героите в кръвоп­ролит­ните битки и за монумен­тите, издиг­нати в памет на пад­налите за свободата на Бъл­гария. 

Някои книги са пред­с­тавени за първи път пред по-широка пуб­лика. Сред тях най-старата е от 1901 година. Две книги са издадени през 1907 година и са пос­ветени на къщите-музеи “Цар-Освободител Алек­сан­дър Втори“ в Плевен и “Карол Първи — румън­ски крал“ в Пор­дим. 

Сред остарелите печатни издания за отб­раната на Плевен е отпечатаната през 1929 година книга, написана от учас­т­ник в историчес­ките събития. 

Посетителите на биб­лиотеката в читалище “Съг­ласие 1869“ ще могат да се докос­нат и до изданието “Приз­нателна Бъл­гария“, което раз­казва за памет­ниците, издиг­нати от национал­ния комитет “Цар Освободител Алек­сан­дър Втори“ като “вечен спомен за Освободител­ната война от 187778 година“.

България

Музикантите от БНР посрещат евролидерите с протестен концерт

Музикан­тите от БНР пос­рещат евролидерите с протес­тен кон­церт

Неп­ред­видено събитие стана част от кул­тур­ната прог­рама за бъл­гар­с­кото европ­ред­седател­с­тво – протес­тен кон­церт пред НДК, съобщи Би Ти Ви. Про…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Жельо Бойчев: Сделката на “Инерком“ е нагледен пример как функционира властта у нас

Жельо Бой­чев: Сдел­ката на “Инер­ком“ е наг­леден пример как фун­к­ционира властта у нас

„Или Стоян Мав­родиев да си подаде остав­ката, или оставка на минис­търа на икономиката“, категоричен е зам.-председателят на ПГ на „БСП за Бъл…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие