Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед26052019

Брой 98, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75081 BGN ↓ 1 GBP = 2.21548 BGN ↓ 1 CHF = 1.73821 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Капански събор оживява в местостта „Пчелина”

Капански събор оживява в местостта „Пчелина”

Капански събор оживява в местостта „Пчелина”

Капанският събор в Разград отново e сцена на няколко поколения изпълнители - фолклорни групи, танцови и певчески състави. Форумът ще се състои на 16 юни в местността “Пчелина“.

Целта е да съхранява и популяризира красотата и богатството на капанския фолклор и традиции, да осигури възможност за изява и културен обмен на самодейните колективи, да съдейства за възпитаване у младото поколение на любов към духовните ценности. Участие в осмото издание са заявили 35 художествени формации и 11 индивидуални изпълнители от 25 населени места от областите Разград и Русе.

Със свои изпълнения ще се представят също певци и танцьори от 11 детски и младежки колективи. За всички над 630 участници ще имат грамоти и плакети.

Първи на сцената ще се качат най-малките танцьори от Детския танцов ансамбъл “Лудогорче“. От 17.00 ще бъде представена и специално подготвената от Капанския ансамбъл музикално - танцова постановка “Капанската сватба“.

”Художествено - творческият проект представя сбогуването на момата с безгрижния живот край бащиното огнище, посрещането в новото семейство, както и самата сватба”, обясни директорът на ансамбъла Светослав Митев.

Той посочи, че капанската сватба е вековна практика.

Нейната стойност се състои в уникалността, красотата на традицията, символиката и емоционалния заряд, който носи живата културна традиция. Час по-късно, концерт за гостите ще изнесе оркестър “Канарите“.

Освен богатата фолклорна програма, на събора ще има детска работилница за приложни изкуства.

България

Икономика

Булевард за 120 млн. лева във Варна се превърна във водопад

Булевард за 120 млн. лева във Варна се превърна във водопад

Двуетажно кръстовище на пътното съоръжгение пропадна часове, след като премиерът похвали качеството му, без да има акт 16

Проливен дъжд с гра...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Защо поскъпва пшеницата на световния пазар?

Прогнозите за производството на пшеница в двете световни суперсили САЩ и Русия спряха свободното падане на цените и обърнаха посоката към по...

Прочети още:

Loading...