Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря16012019

Брой 264, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71204 BGN1 GBP = 2.19694 BGN1 CHF = 1.73605 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Капански събор оживява в местостта „Пчелина”

Капански събор оживява в местостта „Пчелина”

Капански събор оживява в местостта „Пчелина”

Капанският събор в Разград отново e сцена на няколко поколения изпълнители — фолклорни групи, танцови и певчески състави. Форумът ще се състои на 16 юни в местността “Пчелина“.

Целта е да съхранява и популяризира красотата и богатството на капанския фолклор и традиции, да осигури възможност за изява и културен обмен на самодейните колективи, да съдейства за възпитаване у младото поколение на любов към духовните ценности. Участие в осмото издание са заявили 35 художествени формации и 11 индивидуални изпълнители от 25 населени места от областите Разград и Русе.

Със свои изпълнения ще се представят също певци и танцьори от 11 детски и младежки колективи. За всички над 630 участници ще имат грамоти и плакети.

Първи на сцената ще се качат най-малките танцьори от Детския танцов ансамбъл “Лудогорче“. От 17.00 ще бъде представена и специално подготвената от Капанския ансамбъл музикално — танцова постановка “Капанската сватба“.

”Художествено — творческият проект представя сбогуването на момата с безгрижния живот край бащиното огнище, посрещането в новото семейство, както и самата сватба”, обясни директорът на ансамбъла Светослав Митев.

Той посочи, че капанската сватба е вековна практика.

Нейната стойност се състои в уникалността, красотата на традицията, символиката и емоционалния заряд, който носи живата културна традиция. Час по-късно, концерт за гостите ще изнесе оркестър “Канарите“.

Освен богатата фолклорна програма, на събора ще има детска работилница за приложни изкуства.

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие