Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед26052019

Брой 97, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75081 BGN ↓ 1 GBP = 2.21548 BGN ↓ 1 CHF = 1.73821 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) “Историческо величие“ включва реплики на съкровища

“Историческо величие“ включва реплики на съкровища

“Историческо величие“ включва реплики на съкровища

Над 40 картини, запечатали могъществото на редица исторически събития и личности, реплики на Боровското, Панагюрското и Варненското съкровище и статуетки на велики български владетели включва изложбата “Историческо величие“. Тя е подредена в сградата на Национална агенция за сигурност “Телепол“ в Шумен от 7 до 12 май. Организатори са Ангел Тодоров - създател на организацията “Историческо изкуство“, Тодор Чешмеджиев - представител на Национално дружество “Традиция“ - клон Шумен, Владислав Върбанов - управител на Национална агенция за сигурност “Телепол“.

Изложбата е за първи път в Шумен, след което - по българското Черноморие. Предвидено е през есента да гостува в София, а после - в други градове. Експонатите са от тракийския период и ранното средновековие. Целта й е да пресъздаде “героичният подход към живота на нашите предци с художествени произведения и различни аткрациони“.

Съпътстващата програма на изложбата включва лекции и демонстрации.

Първата лекция, допълнена с демонстрации на 7 май е озаглавена “Костюмната традиция на древните българи“, а гостите ще имат възможност да пробват някой от моделите. историци ще разкажат повече за ролята на коня и сокола в живота на българите, а в изложбената зала ще има и жив ловен сокол. На 9 май ще бъде представен лъкът на древните българи, на 11 май - сабята и меча им. Ще научим за древните ритуали на траките и значението на виното в културата им. Национално дружество “Традиция“ - клон Шумен ще представи спектакъла си “Създатели на българската държава“ и възстановка на бойни умения от Средновековието, от времето на първото българско царство.

България

Икономика

Булевард за 120 млн. лева във Варна се превърна във водопад

Булевард за 120 млн. лева във Варна се превърна във водопад

Двуетажно кръстовище на пътното съоръжгение пропадна часове, след като премиерът похвали качеството му, без да има акт 16

Проливен дъжд с гра...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Защо поскъпва пшеницата на световния пазар?

Прогнозите за производството на пшеница в двете световни суперсили САЩ и Русия спряха свободното падане на цените и обърнаха посоката към по...

Прочети още:

Loading...