Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет13122019

Брой 239, Година XXX

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Премиерата на операта “Африканката“ ще открие 50-ото издание на ФОБИ

Премиерата на операта “Африканката“ ще открие 50-ото издание на ФОБИ

Премиерата на операта “Африканката“ ще открие 50-ото издание на ФОБИ

Премиерата на “Африканката“ под режисурата на Вера Немирова ще открие юбилейното 50-о издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.

Програмата на музикалното събитие, което ще се проведе от 22 ноември до 7 декември, впечатлява с уникални спектакли, оперни и балетни премиери, изложби и срещи. Преди дългоочакваната премиера на грандиозния оперен спектакъл “Африканката“ Държавна опера Стара Загора инициира среща на публиката с постановъчния екип и солистите. “Африканката“ е една необикновена творба, която е известна с това, че има две заглавия - “Африканката“ и “Васко да Гама“, разказа Вера Немирова, която е определяна от европейската критика като най-успешната жена режисьор в съвременния оперен свят. Тя посочи, че когато композиторът Джакомо Майербер получава задача да напише опера по сюжет за мореплавател, който открива своята любов край бреговете на Африка, по същото време се занимава много активно с биографията на Васко да Гама. „Както знаем, Васко да Гама е историческа личност и не е открил бреговете на Африка, а на Индия. Тоест “Африканката“ всъщност е грешно заглавие, тъй като принцеса Селика не е африканка, а индийка. “Африканката“ разкрива нашата гледна точка към всичко, което е чуждо, странно, от друга раса, от друг произход. Още в самото заглавие влизаме в сърцето на конфликта между две култури”.

Драматургът Соня Немирова подчерта, че цялото действие е изградено върху любовта. Това не е случайно, тъй като любовта винаги е била двигателната сила в нашия живот. Соня Немирова посочи, че “Африканката“ е една изключително трудна опера, но тя е много впечатлена от младите оперни певци, с които работи в България. Немирова поставя “Африканката“ през 2015 г. на сцената на Дойче опера - Берлин. Следват дълги делови преговори и продукцията на Дойче опера е предоставена безвъзмездно на Държавна опера Стара Загора. Това включва десетки килограми партитури и щимове, с каквито в България и на Балканите никой досега не е разполагал, над 800 костюма и аксесоари, както и над 2.5 тона декори с хидравлика.

Операта е в 5 действия и в оригинално изпълнение продължава близо 5 часа, но Вера Немирова и диригентът Ивайло Кринчев успяват да направят представлението 3 часа.

Икономика

Спорт

Loading...

Свят

Loading...

Земеделие

Loading...