Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт31032020

Брой 62, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77255 BGN ↓ 1 GBP = 2.20003 BGN ↑ 1 CHF = 1.85018 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Саша Гьотцел и Георги Черкин се включват в празненствата по повод 250 години от рождението на Бетовен

Саша Гьотцел и Георги Черкин се включват в празненствата по повод 250 години от рождението на Бетовен

Саша Гьотцел и Георги Черкин се включват в празненствата по повод 250 години от рождението на Бетовен

Първият концерт на Бетовен и неговата Пета симфония ще звучат в зала “България“ на 27 февруари. Събитието е част от цикъла концерти, с които Софийската филхармония отбелязва годината на Бетовен. На диригентския пулт застава маестро Саша Гьотцел, който от този сезон е главен гост-диригент на Националния оркестър. Солист е любимецът на българската публика Георги Черкин.

Бетовен посвещава Първия си концерт за пиано на своята ученичка, племенницата на графиня фон Кеглевич - Анна Луиз Барбара Одескалки, известна повече като „Бабет“. Премиерата на творбата е в Прага през 1798 г, солист е самият Бетовен, а две години по-късно, концертът е изпълнен и във Виена.

Това е първият публикуван клавирен концерт на Бетовен, но всъщност е вече третият му опит в жанра. Още през 1784 композиторът създава концерт за пиано в ми бемол мажор, а Вторият клавирен концерт, въпреки че е публикуван след Първия – през 1801 в Лайпциг - е написан десет години по-рано.

Австриецът Саша Гьотцел е и художествен ръководител и главен диригент на Филхармоничния оркестър „Борусан“ в Истанбул, с чиято история са свързани участията на забележителни солисти и в програмите на водещите международни фестивали в Залцбург, „Би-би-си Промс“, Истанбулския фстивал. С Оркестър „Борусан“ Гьотцел сътрудничи със солистите Даниил Трифонов, Юджа Уанг, Рудолф Бухбиндер, Мърей Парая, Максим Венгеров, Аркадий Володос, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Брин Терфел, Пьотър Бечала.

Ювелирната техника на Георги Черкин го поставя сред най-обичаните български музиканти. Кариерата му на концертиращ пианист започва през 1996, когато дебютира с Втория клавирен концерт на Рахманинов в зала „България”. Има участия в страната и в чужбина. Изнася концерти в световни зали като Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел.

България

Икономика

Спорт

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

В Новосибирск разработват ваксина и лекарство срещу коронавируса, разкрива Пламен Константинов

Звездата на българския волейбол Цветан Соколов...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Надуват цените на агнешкото по Великден, искат 8 лева за кило живо тегло

Надуват цените на агнешкото по Великден, искат 8 лева за кило живо тегло

Миналата седмица земеделският министър Десислава Танева обяви, че има уверение от търговските вериги, че и за Великден ще продават само бълг...

Прочети още:

Loading...