Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт31032020

Брой 62, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77255 BGN ↓ 1 GBP = 2.20003 BGN ↑ 1 CHF = 1.85018 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) В Етнографския музей в Пловдив отриват останки от хамам

В Етнографския музей в Пловдив отриват останки от хамам

В Етнографския музей в Пловдив отриват останки от хамам

В Регионалния етнографски музей - Пловдив вчера бяха официално открити експонираните структури от хамама в двора на къща Куюмджиоглу. Най-новото откритие в двора на Регионалния етнографски музей /РЕМ/ - Пловдив е хамам от османския период (XVI - началото на XVIII век).

Той беше разкрит при фасадната реставрация на сградата през 2017 г., когато са разкрити нетипични за градежа на възрожденската сграда зидарии и слоеве мазилки, каза Ангел Янков, директор на РЕМ Пловдив.

Археологическото и архитектурното проучване констатираха останки от структури на съществувал стар хамам от османския период (XVI в. - началото на XVIII век). На място са идентифицирани три помещения от хамама, разположени последователно едно след друго. По време на изграждане на къщата на Аргир Куюмджиоглу през 1847 г. сградата на хамама е била вече полуразрушена. Стените на две от тях са били интегрирани в градежа на бъдещата сграда, а пространствата им - функционално свързани с плана на къщата. Основното банско помещение е било разрушено от новия строеж, като южната и западната стени са били премахнати.

По думите на доц. Янков, при предишната реставрация на музея през 1961 г. останките от хамама са били замазани. “Ние обаче решихме да ги експонираме, защото това е още един плюс за мястото, за времето, за историята на Пловдив. Хамам е близкоизточна баня, тип парна баня или сауна с вода. Широко използвано в нашите земи по време на османския период. Откритите останки в двора на Етнографския музей се намират в северната част на музея.

На Трихълмието е съществувал живот от преди хиляди години. В двора на музея под земята има керамика от късна античност,средновековие, османски период. В Пловдив животът е пласт върху пласт, животът тук никога не е спирал.

България

Икономика

Спорт

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

В Новосибирск разработват ваксина и лекарство срещу коронавируса, разкрива Пламен Константинов

Звездата на българския волейбол Цветан Соколов...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Надуват цените на агнешкото по Великден, искат 8 лева за кило живо тегло

Надуват цените на агнешкото по Великден, искат 8 лева за кило живо тегло

Миналата седмица земеделският министър Десислава Танева обяви, че има уверение от търговските вериги, че и за Великден ще продават само бълг...

Прочети още:

Loading...