Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря15072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.71941 BGN ↓ 1 GBP = 2.15452 BGN ↓ 1 CHF = 1.82942 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Виртуални пътешествия из българските музеи

Виртуални пътешествия из българските музеи

Музеите са затворени заради карантината, но най-страстните фенове на културно-историческото ни наследство могат да се впуснат във виртуални пътешествия на компютъра. Освен тях достъпни са още къщи музеи на велики българи, крепости и гробници.

Къща-музей Алеко Константинов, Свищов

Къщата-музей на Алеко в Свищов пази сърцето на писателя. Той отказва да продаде бащиния си дом за 15 хиляди златни лева. От кореспонденцията, която се съхранява в Историческия музей в Свищов, става ясно, че Алеко е отговорил в писмо, посочвайки, че това е „къща с историческо значение, в която стъпва за първи път кракът на царя-освободител“ и не се продава. „Освобождението става на 27 юни 1877 г. Когато императорът идва, това е една от къщите, които посещава в Свищов и в тази стая специално по желание на Алеко Константинов е уреден кът за гостуването на император Александър Втори. Самоварът и чашите са от руските гости. Всичко е събирано автентично.

Къщата става става мемориален музей през 1979 г. В северната половина на втория етаж е направена впечатляваща възстановка на подредбата в богата търговска къща от втората половина на ХІХ век, каквато безспорно е тази на бащата на Алеко - Иваница хаджи Константинов. Оригиналната виенска мебел и предмети на бита и разкоша от онова време неусетно пренасят посетителите в атмосферата на предосвобожденската епоха. В останалата част на етажа чрез снимки, книги, писма и лични вещи са показани творческите и обществените стремления на писателя.

Плиоценски парк, село Дорково

Плиоценският парк в Дорково е палеонтологичен музей, който представя находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността „Елин кладенец” около Дорково. Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 m2 площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Музеят е открит през 2013 година.

Асенова крепост

Асеновата крепост е това, което е останало от средновековната крепост с укрепената църква „Света Богородица Петричка“. Намира се в планината Родопи на 2 км от Асеновград. Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Крепостта съществува до 1410 г, разрушена е от нахлуващите османски войски.

Червената църква, Перущица

Червената църква е от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, архитектурен и археологически паметник от национално значение. Статут на национален античен паметник получава през 1927 г, а на архитектурно-строителен паметник на културата в руинен вид - през 1966 г. През периода 2010-2013-а е реализиран проект за укрепване, консервация, достъп.

Икономика

Loading...

Спорт

Най-важният мач за нас е срещу Септември, смята Любо Пенев

Треньорът на Царско село Любослав Пенев остана доволен от своите играчи, въпреки загубата от Дунав с 0:1. Той е на мнение, че най-важния...

Прочети още:

Loading...

Свят

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традиционният френски военен парад на “Шанз Елизе” з...

Прочети още:

Loading...

Земеделие