Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря15072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.71941 BGN ↓ 1 GBP = 2.15452 BGN ↓ 1 CHF = 1.82942 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Мнение (2) Труд с фундаментална философска и човешка стойност

Труд с фундаментална философска и човешка стойност

Труд с фундаментална философска и човешка стойност

Книгата „Въведение във философията на устойчивото развитие“ на проф. Орлин Загоров е своеобразен връх в богатото и многостранно научно творчество на автора

Проф. Орлин Загоров - бележит български философ и общественик

Роден е на 17 юли 1936 година в село Дюлица, Кърджалийско. Завършва философия в Софийския университет „Климент Охридски“ през 1966 г., след което работи като журналист и преподавател. От 1967 г. преподава в Кърджали в Института за начални и прогимназиални учители, а впоследствие работи в Окръжния народен съвет. От 1980 до 1982 г. е секретар, заместник-председател и първи заместник-председател на Изпълнителния комитет на Окръжния народен съвет в Кърджали. Назначен е за заместник-председател на Съвета за развитие на духовните ценности на обществото към Държавния съвет на НРБ (от 1982), а от 1986-1990 г. е зам.-председател на Комисията по езикова политика към Държавния съвет. Избиран за народен представител в Деветото НС, за член на Комитета за култура, на Националния съвет на Отечествения фронт и др. През годините 1974 и 1985 защитава дисертации за доктор по философия и за доктор по философските науки. През 1989 г. е избран за професор по философия в Техническия университет. Изследванията му са в областта на социалната философия, философската антропология, политологията и философия на екологията и устойчивото развитие. Професор Орлин Загоров е член на Борда за международни изследвания на Американския биографичен институт и е номиниран от международния биографичен център Кеймбридж - Англия. Активен деятел и дългогодишен член на ръководството на Славянското дружество.

Преди няколко месеца от печат излезе фундаменталния труд на професор доктор Орлин Загоров „Въведение във философскията на устойчивото развитие“ . Самото излизане на книгата може да се определи като научен подвиг, както много точно се изразява доцент доктор Михаил Малеев. Книгата на професор Орлин Загоров е дълбоко изстрадана през целия живот на автора и неговото изключително творчество, в което се включват 84 книги, които издаде и стотиците статии, които написа.

На мен ми е особено приятно да констатирам този факт за моя приятел, защото още в общежитието в Банкя и Дървеница показваше своите заложби и отиде много далеч, за което може и трябва да бъде поздравен. Разглежданият проблем и като цяло проблемите пред човечеството са изключително дълбоки, което изисква обединените усилия на учените ,правителствата ,народите и световната общност способни да овладеят надвисващата катастрофа.Професор Орлин Загоров разглежда въпросът за необходимостта от философия на устойчивото развитие, както е подчертано в доклада на Римския клуб 2018 г. ,където е формулирана необходимостта от ново просвещение, което е основното в доклада. Изводите в доклада посочват ,че не е възможно постигането на целта без да се анализират основните тенденции и перспективите за развитие на човечеството.Посоченото послание е в пълно съзвучие с целта на изследването на професор Загоров като опит за философското осмисляне на концепцията за устойчивото развитие , като се разгледат основните закони, категории и принципи на устойчивото развитие.

В първа глава са разгледани основите на философията на устойчивото развитие.

Като подчертава, че философията на устойчивото развитие най-напред формулира възгледа, че човешката култура, чиято мощ е насочена досега към развитието на планетарната фаза на живота в края на 20 век и началото на 21-ви век е изправено пред дилемата за оцеляване, което изисква нашият потенциал да се насочи към космическата фаза, при която се постига зрелостта на човечеството.

Подробно се спира на философските възгледи на редица учени. Сред тях особено много заемат тези на Карл Маркс, който разбира човешката природа като неделима от обществото и като невъзможна извън него.

Ттова поставя пред науката императивно въпросът за ново качество на науката за човека.Тази нова наука за човека трябва не само да разкрива пред нас, но със собствената ни природа да ни научи да я облагородяваме ,одухотворяваме и очовечаваме.

В глави втора и трета устойчивото развитие е разгледано като цивилизационен модел

Подчертана е взаимната зависимост между културата и цивилизацията върху което се извършва тяхната диференцияция.

Специално следва да откроим аргументираното становище на автора за развитието на капитализма, който според него е изграден.По-скоро икономическата система представлява порочна корпоративна форма на обществено производство , обществото се превръща потребителско като се изкопава дълбока пропаст между богатството и бедността .Световното богатство се съсредоточава в ръцете на малка група олигархични групировки. На базата на това американският анализатор Бърни Сандърс призовава да се вземе властта от милиардерите, които владеят 1% от световното богатство отколкото цялата по-бедна половина на човечеството -3,7 милиарда души .На основата на тези и редица други факти професор Загоров стига до обобщаващия извод, че човечеството е изправено пред нова могъща революционна буря и светът копнее за коренно различна цивилизация ,за тази която обявява хуманизма за върховен и универсален критерий човешкия прогрес и утвърждава общото благоденствие като своя основна цел . Това изисква стратегия за ново качество на живота ,която да възстанови и поддържа единството на културата и цивилизацията като израз на нарастващата способност на човека да създава материални и духовни блага и да ги използва по разумен начин за съзидателни и хуманни цели ,както и да ги разпределя по принципите на справедливостта и човешкото благородство.Тази нова стратегия на хуманистичен начин на живот предполага нова нравствена философия , която е призвана да утвърди единството между силата на интелекта и благородство на духа, между личното и общото благо между локалното и глобалното.

Професор Загоров заключава, че основното изискване е потребностите на сегашните поколения да се удовлетворяват без да се застрашават шансовете за развитие на бъдещите поколения.

Това превръща устойчивото развитие в универсален модел на социално-икономическо, политическото, духовно и научно-техническо развитие.

А в по-широк план според автора това означава :

- стабилизиране на броя на населението в световен мащаб, създаване и развитие на природосъобразни технологии ;

-пълна промяна с оглед на ограничаване отрицателни последици за околната среда при вземането на каквито и да е решения ;

-предприемане на стъпки за сключване на справедливи международни споразумения;

- приемане на план за сътрудничество в областта на образованието за устойчиво развитие следва да бъде обърната към бъдещето и да се превръща постоянно в работеща програма за действие .

Основополагащият труд на професор доктор Орлин Загоров “Въведение във философията на устойчивото развитие“ заслужава нашите адмирации за аргументираността, задълбочеността и проникновението на автора в необятните дебри на устойчивото развитие.То несъмнено ще помогне на учените интересуващи се по-добре да вникват в света , в който живеем. Би било добре управляващите в света и България не само да вникната по-дълбоко в проблемите, за да излезе човечеството и страната ни от тресавището, в което се намираме и да заживеем всички по- нормален човешки живот.

Доц. д-р ГАЛЕ ХРИСТОВ

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Най-важният мач за нас е срещу Септември, смята Любо Пенев

Треньорът на Царско село Любослав Пенев остана доволен от своите играчи, въпреки загубата от Дунав с 0:1. Той е на мнение, че най-важния...

Прочети още:

Loading...

Свят

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традиционният френски военен парад на “Шанз Елизе” з...

Прочети още:

Loading...

Земеделие