Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет24012019

Брой 270, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72259 BGN1 GBP = 2.22253 BGN1 CHF = 1.72685 BGN
Back Вие сте тук:Начало Памет (2) Олег Табаков – 65 години на звездната сцена

Олег Табаков – 65 години на звездната сцена

Олег Табаков – 65 години на звездната сцена

Големият руски актьор почина на 82 години

На 12 март си отиде големият руски актьор от театъра и киното Олег Табаков. Името му ще остане в историята на руската и европейската култура и като театрален педагог, ръководител на утвърдени руски културни институции, и като обществен деец. Сред званията, които заслужено е получавал за таланта си и през епохата на Съветския съюз, и в днешна Русия, са: „Народен артист на Русия” и „Народен артист на СССР”, Лауреат на Държавна премия, както и пълният комплект от четирите степени на „Орден за заслуги към Отечеството” (такова признание в огромна Русия имат едва 39 човека). Той бе и съветник по въпросите на културата на руския президент Владимир Путин.

Първата си роля в киното Олег Табаков изиграва през 1953 г., още като студент в МХАТ, във филма „Стегнат възел“ на режисьора Михаил Швайцер. От този момент нататък на екраните постоянно излизат филми с негово участие, а често и по няколко на година. Повечето с негово участие са част от руската кинокласика: “17 мига от пролетта“, “Война и мир“, “Д’Артанян и тримата мускетари“, “Няколко дни от живота на Обломов“, “Човекът от булеварда на Капуцините“, “Москва не вярва на сълзи“, “Роднини“, “Незавършена пиеса за механично пиано“ и много други. Общата равносметка на Олег Табаков е над 120 роли в киното, а образите, създадени от него, са в целия диапазон – от комедията до драмата.

Табаков е роден през 1935 г. в Саратов в семейство на лекари. Баща му Павел и майка му Мария са доброволци в Отечествената война като военни лекари. Самият Олег Табаков се увлича по актьорската игра още като ученик в драматичен кръжок в местния Дворец на пионерите, за да стане тя негова професия за цял живот.

Още в трети курс на легендарното московско театрално училище МХАТ, където е сред отличниците, е забелязан за киното.

Той е и най-младият от основателите на младежко театрално студио, което по-късно прераства в известния Театър „Съвременник”. Там Табаков е водещ актьор в периода 19571983 г. Гастролът с „Ревизор” на Гогол в Прага през 60-те години го превръща в звезда от международен мащаб. Работи активно и в МХАТ, където е преподавател, актьор в академичния театър и ректор на школа-студия, ръководи и съвместна руско-американска аспирантска школа по изкуствата.

През 1977 г. по негова идея необитаван бивш склад на улица „Чаплигин” в Москва е отдаден за ползване на него и студентите му, които със собствени средства и усилия ремонтират сградата и създават знаменития в Русия Театър „Табакерка”. От 70-те години до края на активната си кариера Табаков се изявява и като театрален режисьор-постановчик. Поставя пиеси във Великобритания, САЩ, Германия, Австрия, Дания, Финландия, Унгария.

През 2000 г. възглавява Московския художествен театър „Чехов”, който става последната стъпка в бляскавата му творческа кариера. За успеха му като мениджър говори фактът, че ако през 90-те години на ХХ век театърът е привличал публика от едва 42% от местата, то под ръководството на Табаков публиката скача на 98%. По негова инициатива се извършва основен ремонт на сградата, привлечено е цяло съзвездие от млади актьори.

Олег Табаков е член на Комунистическата партия на Съветския съюз от 1965 до нейната забрана, извършена от бившите членове на партийното ръководство Михаил Горбачов и Борис Елцин през 1991 г. В нови времена Олег Табаков бе активен привърженик на руския президент Владимир Путин, негово доверено лице на президентските избори, член на Обществения съвет по културата. Беше и сред руските интелектуалци, подкрепили линията на държавния глава по отношение на събитията в Украйна и за връщането на Крим в пределите на Русия, на която исторически принадлежи, и което бе волята на 97% от кримското население.

Почетен гражданин на Саратов и Саратовска област, носител на Почетен знак на Москва, на автономните републики Татарстан и Мордовия.

Олег Табаков бе женен два пъти, баща е на четири деца. Втората му съпруга е Народната артистка на Русия Марина Зудина.

Още през 60-те години, едва на 29 г., Олег Табаков получава инфаркт, а причината е огромното напрежение в работата в театъра и киното, но така е с големите таланти – те горят в това, което творят. Здравословното състояние на Олег Табаков се влоши отново в края на миналата година, когато отравяне на кръвта го изпрати в кома, от която не можа да излезе.

Поклон пред паметта на големия актьор, създал велики роли, формирал облика на руския театър и кино за дълги години.