Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря24042019

Брой 334, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73929 BGN1 GBP = 2.26238 BGN1 CHF = 1.70517 BGN
Back Вие сте тук:Начало Писма (2) Пазарджик помни и уважава делото на Спас Господов

Пазарджик помни и уважава делото на Спас Господов

Пазарджик помни и уважава делото на Спас Господов

Градът и областта се готвят да отбележат 100 годишнината от рождението на дългогодишния партиен ръководител на региона

Инициативен комитет от общественици и интелектуалци бе учреден с цел достойното отбелязване на вековния юбилей от рождението на бележития партиен деец и създател на Пазарджишки регион Спас Господов на 23 април 2018 година. Това съобщи за ЗЕМЯ председателят на Комитета Борис Димитров – дългогодишен секретар на Окръжния и първи секретар на Градския комитет на БКП в Пазарджик. В Инициативния комитет участват Гурко Митев – общински лидер на БСП в Пазарджик, Илия Стефанов – музеен деятел, Георги Янчев – председател на БСП във Велинград, Петя Цанкова от община Септември, членове на семейството на Спас Господов, който ни напусна през 2007 година. Очаква се в инициативния комитет да се включват и други изявени дейци на левицата в Пазарджик и областта, да бъде изработена и приета план-програма за честванията, за събитията от която ЗЕМЯ ще информира допълнително.

Спас Господов

Родът на Спас Господов идва от Панагюрище, баща му Никола е бил занаятчия. Преди 9 септември 1944 г. той е арестуван три пъти, осъждан е на строг тъмничен затвор за пролетарски действия, а след това попада във висшите етажи и върхове на новата власт. От есента на 1947 г. той последователно е първи секретар на БКП в Пазарджик, Пещера, Асеновград и Пловдив. От 1959 г., когато са създадени новите окръзи, е първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Пазарджик, на тази длъжност е до март 1969 г. Той е избиран за член на ЦК на БКП, за народен представител. Работил е и като посланик в Румъния и Ирак. Съвременниците на Спас Господов го помнят като отличен оратор и харизматичен лидер. Нашият уважаван колега и бивш главен редактор на ЗЕМЯ Горан Готев, който е работил като кореспонвдент на БТА в Букурещ, когато Господов е бил български посланик в северната ни съседка, го оценява като роден дипломат, не отстъпващ по нищо на колегите му, професионалисти – продукт на традиционните дипломатически школи на Франция, Великобритания, СССР и други.

За днешните граждани на Пазарджик като че ли обаче е по-важно да научат, че със Спас Господов са свързани повечето от изградените места, сгради и традиции, свързани с местната икономика и материално-техническата база. Борис Димитров ни разкрива как тогавашният ръководител се е борил с властимащите в София за изграждането на хотел-ресторант “Тракия“, за заслугата му за построяването на Партийния дом, днес приютил общинската администрация. За приноса му при вдигането на театъра, музея и най-вече младежкия дом.

Димитров си спомня и интересни истории от речите на Господов. В една от тях той говорел за кризата с раждаемостта и как българите трябва да бъдат насърчавани да раждат повече. В същото време си посипал главата с пепел и въпреки че вече имал син, признал, че и той е длъжник в това отношение. Като цяло Борис Димитров твърди, че подобни личности не се раждат всеки ден, и че Пазарджик е имал късмет и е бил в челото на градовете тогава благодарение на Спас Господов.