Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря21082019

Брой 160, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76583 BGN ↑ 1 GBP = 2.13465 BGN ↓ 1 CHF = 1.80095 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Писма (2) Плачковци помни своите герои

Плачковци помни своите герои

Плачковци помни своите герои

Мемориалът „Стена на храбростта“ е изграден с помощта на Министерство на отбраната, на местната власт, военно-патриотични организации и Съюза на военноинвалидните кооперации

В навечерието на 143-та годишнина от избухване на Априлското въстание, в град Плачковци на 19.04.2019 г. , беше открит паметен мемориал „Стена на храбростта“. Там са изписани имената на загиналите за освобождението и националното обединение на България от района на Кметство Плачковци.

Паметникът е изграден по инициатива на родолюбиви граждани на града, Съюза на военноинвалидните кооперации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и кметство Плачковци. Той има формата на отворена книга, съставена от шест плочи от черен гранит. Върху тях са изписани 121 имена на загиналите войници, а на централна плоча са изброени шестте войни, в които участва Третата българска държава от създаването си.

Паметникът е издигнат с безвъзмездния труд на граждани

, дарения от „Благодеен книжен базар“, организиран от местни патриоти, финансовата помощ от Министерство на отбраната на Република България и Национално Дружество „Традиция“.

Идеята за изграждането на „Стена на храбростта“ е на краеведа и родолюбец Тихомир Славов и е подкрепена от Национална инициативата „Една детска сълза - една молитва“ на военно-родолюбивите организации в България с главен координатор Борис Николов. На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, генерали, офицери и военнослужещи, народни представители от област Габрово, директорът на Руския културно - информационен център, Председателят на Общински съвет Трявна и общински съветници, кметът и зам.-кмета на община Трявна, кмета на кметство Плачковци, представители на военно-патриотични организации и много граждани.

Водосвет на паметника отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. Паметни слова произнесоха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и Борислав Борисов - кмет на кметство Плачковци.

„Нека паметният знак, поставен тук, бъде символ на нашата признателност към онова героично поколение, дало живота си за родината.

Този паметник трябва да ни напомня за славното минало, великите дела и да дава пример на младото поколение.

Връщането назад към светлите и героични страници на историята ни има дълбок смисъл. То ни зарежда с нова енергия, извиква у нас искрена почит към всеки един от героите, отдали живота си за свободата на България и за нейната велика кауза. Вярвам, че този паметник ще бъде обгрижен с внимание от млади и стари, ще сплотява, събира и обединява, ще ни учи да пазим националната и родовата памет. В много семейства от Плачковци днес отново ще влезе позабравена през десетилетията гордост, че от техния род един достоен боец, български воин, е оставил име и подвиг по бойните полета в името на родината и утехата, че не е забравен!“ - каза в словото си г-н Борисов

Министъра на отбраната връчи юбилеен медал „100 г. от края на първа световна война „ и грамоти за „Значим принос“ в осъществяването на родолюбивото начинание „Стена на храбростта“ на личности, допринесли за изграждането му.

В мероприятието взеха участие офицери и бойци от Национална гвардейска част и Гвардейски представителен духов оркестър, който изпълни военни маршове и патриотични песни.

Материала подготви Юлиана Димова - отговорник “Спомагателни дейности „ Кметство Плачковци