Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет14122017

Брой 242, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66652 BGN1 GBP = 2.22494 BGN1 CHF = 1.67926 BGN
Back Вие сте тук:Начало Портрет (3) Общественият защитник

Общественият защитник

За две години Мая Манолова уплътни с ново съдържание и динамика институцията на омбудсмана

Живеем във времената, в които жените заслужено заемат все повече и по-високи обществени постове. Много са дамите, които постигат завидни позиции в политическия, духовния и стопанския живот, но безспорно една от най-разпознаваемите и уважавани сред тях е омбудсманът на Република България Мая Манолова. Тя е третият по ред омбудсман от създаването на институцията през 2005 година, преди нея на поста бяха бащата на съвременната ни конституция Гиньо Ганев и бившият председател на Върховния административен съд Константин Пенчев. След двамата ветерани, Манолова е не просто първата жена и най-младият омбудсман, но и първият, който формулира нов характер, физиономия и философия за развитие на институцията. Основното в тази философия е действието, динамиката и темпото на работа. Омбудсманът е не (само) защитник на абстрактните човешки права, а преди всичко адвокат на „малкия” човек в сложните му сблъсъци със силните на деня. И още един нов момент – Манолова заложи на защитата на гражданина не само от държавните и общинските институции, но и на неговата социална защита, особено от наглостта на монополите – топлофикация, електроразпределения, водни компании, банки, частни съдебни изпълнители, колекторски фирми. След като четвърт век правителствата и стоящите зад тях мнозинства се грижеха предимно за средата на развитие на бизнеса,

една институция поведе битки в името на обикновения гражданин.

А това безспорно не може да остане незабелязано. Темите, които Манолова поставя са премълчавани и измъчени вопли на хората за справедливост. Защото наистина е факт, че уж европейска България е страната, в която всеки може да бъде осъден не само „задочно”, а без даже да е уведомен. Само у нас е възможно чиновника в „Топлофикация” да вземе хонорар от няколко стотин лева за жалба, в която реално сменя само три имена и адреса. Само тук сметка от левче за парно може да набъбне до хилядарка, и само тук за неплатена сметка в столицата могат да запорират имота на смолянчанин, защото въпросният чиновник не се е потрудил да прочете внимателно ЕГН-то. Само тук може събирачът на дългове да те третира като престъпник и да се държи с теб като мутра, само тук бирникът може да се държи като шерифа в Дивия Запад. Забележима и успешна инициатива, която Мая Манолова предприе още в началото на мандата бе идеята „Великден за всеки”. В нея чрез парични помощи и ваучери за хранителни продукти бяха подпомогнати пенсионерите, чиито пенсии с малко надвишаваха формалния критерии за предоставяне на държавния бонус от 40 лева към парите за старост, който правителството отпуска по големите празници. А няма спор, че всички пенсии в България са унизително ниски и „гарантират” на възрастните българи само едно – бедност. Близо 20000 пенсионери бяха подпомогнати от успешната инициатива, в която се включиха Православната църква, Червеният кръст, общините, патриотичният бизнес. Отделна кауза, с която общественият защитник се ангажира са правата на децата.

Не е маловажно, че под ръководството на Мая Манолова институцията престана да играе ролята на Бюро „Жалби”, и бе трансформирана в активен мотор за изработване на алтернативи по поставените от самата нея въпроси – Манолова само за първата година от мандата е инициатор на четири национални кампании, четири сезирания на Конституционния съд, единадесет законодателни инициативи, 18 кръгли маси и конференции. През втората година темпото на работа в тази област не отслабна, а се увеличи, омбудсманът не легна върху рутината или славата от успешното начало, и неслчуайно отбеляза амбицията всяка година да постига по една голяма победа срещу тежка обществена несправедливост. Всички тези теми – и пенсиите, и трудовите права, и антимонополната политика, разбира се, не са откритие на Мая Манолова, но тя е първият овластен държавен служител, който ги поставя ребром и води конкретни кампании – в парламента, в съда, пред медиите, срещу сложилото се статукво.

Така постепенно, битка след битка, Манолова вдига доверието и утвърждава авторитета на държавата.

Един конкретен израз на това доверие е отчетеното след година на поста удвояване на жалбите, петициите и писмата на граждани до нея.

Общо 27000 са потърсилите помощ от омбудсмана

за миналата 2016-а година, 17000 от тях са получили конкретна консултация в приемните в София и страната, 11000 са писмените жалби. За сравнение – преди мандата на Мая Манолова броят на жалбите варират между 3800 и 7300. Манолова е посетила 50 населени места, провела е 27 изнесени приемни – на практика във всяка област на Република България. Огромната част от постъпилите жалби са свързани със социални права или с неуредици, предизвикани от монополите. С малките победи по тези теми се вдига и обществената вяра, че в Системата може да бъде осъществен пробив. Стига хората да получат смелост и да има кой да ги чуе и подкрепи!

Със сигурност данните за постигнатото през отминаващата 2017-а ще са още по-впечатляващи.

Само в последните дни общественият защитник постави значими, но и съвсем конкретни теми – забавените заплати на работници в различни региони на страната. Със сълзи на очи в парламента Манолова изрази възмущението си от дебелокожието и безразличието на управляващите към болката и унижението на тези хора, причинено от некоректни работодатели. През уикенда подкрепи и протест на родители и деца срещу непосилно тежките раници, с които учениците ходят на училище. За много други снимката как тичаш с препълнена с книги раница е просто пиар, за Манолова със сигурност е част от работата, поредна кауза, която поема с ангажимент да постигне резултат. А също така – дело срещу „Топлофикация” и публични разкрития за милионите, спечелени от дружеството от юристконсултски такси, внезапна проверка на условията на живот на пострадалите и останалите без дом след взрива в Хитрино реди година. И още много други инициативи, заявления, посещения…

Това е още един съществен щрих от ефекта „Манолова”, който със сигурност гласи, че няма „малки” и „големи” теми, защото когато си безработен, беден или болен, за теб не важи фризираната правителствена статистика, докато безработицата, лошото здравеопазване или бедността за него са точно 100 процента. А и „малките” теми, скрити от медийния поток, всъщност се отнасят не за единици, а за хиляди българи, пръснати навсякъде в страната.

Всичко това прави Манолова най-успешният омбудсман в историята на институцията, а и

един от най-успешните омбудсмани в Европа

, това личи и по личните рейтинги, които социолозите отчитат периодично.

Цялата обществена дейност на Мая Манолова – и преди, и след поемането на поста, се подчиняват на известната поговорка, че „шило в торба не стои”. Юристката от Кюстендил притежава природната дарба да бъде лидер във всяко начинание. Учила е в езикова паралелка в гимназията в родния си град, владее руски и английски език, завършила е „История” в Москва, икономика и право в УНСС. В Българската социалистическа партия е от 1990 година – точно от момента, в който членската книжка в червено носи предимно проблеми, а не привилегии. Работи като адвокат в Кюстендил, в листата на БСП и в Народното събрание попада през 2005 година. Десетки са народните представители, които влизат като нови лица от провинцията, а кариерата им продължава един, максимум два мандата. Не и за Мая Манолова. Тя е сред малцината, които още в първия мандат се превърна в партийно и парламентарно „острие”, в национална политическа фигура. През 2007 г. е избрана за член на Изпълнителното бюро на БСП, а по-късно за областен лидер на социалистите в Кюстендил. През 2012 година на конгрес на партията е избрана за председател на Общопартийната контролна комисия на БСП – органът, отговарящ за партийната етика и отчетност, за спазването на Устава на БСП. Народен представител е и в следващите народни събрания, а в 42-то НС е заместник-председател. През 2014 г. след оставката на Сергей Станишев от поста на лидер на БСП Манолова е сред кандидатите за председател, но не достига до балотажа. Да стане първата жена-водач на БСП е съдено на друго от остриетата на партията — Корнелия Нинова.

Със същата работоспособност и амбиция Мая Манолова в този период е и моторът на създаването на нов изборен кодекс, поема на гърба си и воденето на най-острите полемики във време на тежко политическо противопоставяне между ГЕРБ и БСП – по предполагаемия опит за фалшификация на вота, известен като „Костинбродската афера”, по изборните правила, по текущото законодателство. Именно ярката й опозиционност е изтъкната от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов като повод да бъде подкрепена от мнозинството за омбудсман. И в това има сериозна логика – може ли ефективен обществен защитник да бъде човек, който идва от средите на управляващите, и който е назначен да следва тяхната воля. Като омбудсман Мая

Манолова показа, че може реално да надмогва партийните различия.

И това е естествено – под игото на „Топлофикация” се гърчат и „гербери”, и социалисти, и безпартийни. Мая Манолова бе ефективен и остър политически говорител, запази тези си качества, но ги фокусира в постигането на социални цели, в отстояването на човешки права. Това я прави един от малкото политици, които в годините на преход израснаха до ранга на държавници. Няма съмнения, че в трите оставащи години от мандата си само ще препотвърждава тези качества и достижения. А това ще означава не просто втори мандат на омбудсман, но и една много по-важна човешка награда – че хората ще имат по-голяма вяра в това, че някой в нашата държава ще те чуе и ще опита да ти помогне.

А може би съдбата ще я изненада с нови възможности на политическия и държавния връх!

ЗЕМЯ

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Шеф на ЦСКА: Фаворити сме срещу Лудогорец

Шеф на ЦСКА: Фаворити сме срещу Лудогорец

Мачът днес е мини финал, каза спортният директор на “червения“ клуб Пламен Марков

Спортният директор на ЦСКА Пламен Марков смята, че „червени…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Мегаделото КТБ не започна по процедурни причини

Мегаделото КТБ не започна по процедурни причини

Спецсъдът не даде ход на мегаделото за фалита на Корпоративна търговска банка на първото си заседание. Причината е, че мажоритарният собстве…

Прочети още:

Loading...