Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет21062019

Брой 117, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74519 BGN ↓ 1 GBP = 2.19707 BGN ↑ 1 CHF = 1.75003 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Позиция (2) Светът се тресе. А сега накъде?

Светът се тресе. А сега накъде?

Светът се тресе. А сега накъде?

Капитализмът не е вечен. Социалистическата уредба на обществото е бъдещето

Бунтовете на младите хора, на средната класа, засегнати от икономическата, финансова и социална криза, от системното разграждане на социалната държава, се случват не само в Близкия Изток и Южна Африка, но вече и в Европа, заради задълбочаващите се неравенства. Стрелбата, убийствата и арестите в Париж не спират недоволството от обществения строй, който не се оказа обещания неолиберален Рай. Или по-скоро раят е за обогатяващите се елити и бюрокрация, но не и за все по-обедняващите граждани. Експлоатация, класова борба, битка за справедливост и равенство – това не са термини от учебниците по история, а съвсем конкретна реалност днес. Макрон е принуден да обяви извънредно икономическо в страната, заради излезлите на улицата и площадите стотици хиляди французи в цялата страна, въстанали срещу високите цени на горивата и налозите по магистралите. Не мина нито номерът с отлагането на лобисткия закон за горивата, нито символичното повишение на заплатите – народът вдига нова Френска революция, целяща не леки корекции в режима, а нов обществен строй.

Лявата опозиционна партия „Непокорна Франция” окачестви бунта на „жълтите жилетки” като народно въстание срещу системата. В цяла Германия спират влаковете и всяват хаос сред пътниците. Тереза Мей отложи гласуването за Брекзит, обмисляйки „развод” без сделка. Тя се страхува депутатите да не отворят отново болезнено политическото разделение в страната, поставяйки под въпрос вота на британския народ от 2016 г. за излизане от Европейския съюз. А същият Съюз е в тежка криза, или пък в алкохолно, пардон – „ишиасно” опиянение. Неговите елити сякаш не вижда реалността. Налагат ни абсурдната джендър идеология, притискат европейските народи да приемат пълчища бежанци, вкарващи терор, ислямизъм и средновековие. Искат строги икономии, които се плащат от обикновените хора, но корпоративната олигархия е все по-богата, защото за нея работят цели правителства и европейски институции – справка: самият „Макрон”, вкаран във властта от топлото местенце на инвестиционен банкер на „Ротшилд”…

Кризата от 2008 г. продължава. Правителството на САЩ беше в опасност да не плаща заплати на милиони служители, защото трилионите му дългове го поставиха пред фалит. Увеличиха дефицита и тавана на дълга. Всичко това се отрази на финансовите пазари и борси по света. Гърция, Испания и Португалия предприемат строги мерки за поддържане на финансовата стабилност с милиони помощи от Европейския съюз, които ще се възвръщат, като се посегне върху данъкоплатците, отнемайки им от жизнения минимум чрез намаляване на заплати и освобождаване от работа.

Месеци наред в Атина бушуват стачки, както и по улиците на Париж.

Имиграцията на либийци в Италия усложнява обстановката в нея. В България са “щракнати фискалните белезници”, които години наред оставят милиони хора с ниски пенсии и заплати, задушавайки икономиката и средния бизнес. Цените на всичко се вдигат. Макар и не главоломно, но редовно и видимо поскъпват тока, водата, парното, газта, а оттам и всички стоки и услуги. А пенсиите се вдигат символично, при заплатите видимият ръст е само при държавните чиновници. Виднно е, идат избори и ГЕРБ пак иска да има стабилно мнозинство, но не от искрени привърженици, а от зависими избиратели. Няма обществена поръчка, която да не е опорочена – от една страна от тежка корупция, а от друга – от плачевен резултат. Я Търговският регистър ще се срути, я тол-системата ще рухне, я столицата ще осъмне с абсурдни настилки и плочки по един от най-знаковите си булеварди, да не говорим за пътищата, които ежедневно взимат жертви и заради лошото качество на ремонтите. А да говорим ли за американските истребители, които ще закупим на баснословни цени, които ще лишат пенсионери, болни, бедни от насъщни пари за социална политика, ще заробят децата и внуците ни с милиарди… Но пък ще задоволим апетита на военно-промишления комплекс на нашите атлантически (европейска Швеция впрочем бе отсвирена от властта) съюзници във Вашингтон.

Предупредителните протести се преодоляват с правителствена демагогия.

Красноречива е вредата от неолиберален проект – пазар без държава.

Но тя се оказа нужна и на „първата” имперска сила – САЩ, чието правителство гласува увеличение на дефицита и тавана на дълга с трилиони долари, а преди това наля много повече във фалирали банки. Връщането на изнесените производства в САЩ няма да помогне на Тръмп. Положението му е нестабилно поради факта,че подкрепя омразата в отношението си към Русия и има намерение да създаде военен съюз с Арабския свят. Германският канцлер Мернел се изтощи от редица грешни ходове, идва нейния край.

Оказва се, че световният капитализъм се тресе, колкото и да крият името му с индустриален и след индустриален етап на развитие. Надграждащите се производствени отношения при капитализма, формиращи се в монополи и корпорации, превземащи света, като се утвърждават финансови олигархии, живеещи в богатство и охолство, за сметка на труда на милиарди бедни хора, са неговата бъдеща катастрофа. Капитализмът не е вечен. Социалистическата уредба на обществото е бъдещето на света. Това доказва развитието на Китай, който смело запази социалистическата идея, свързвайки я с интересите на хората, като им предостави самостоятелност в развитието на частния бизнес, както някога у нас през 1987 г. беше издаден Указ 56 за предоставяне на държавните предприятия в ръцете на работещите в тях, и утвърждаването им като техни стопани. Постановление №35 даде възможност на селските стопани да развиват в определен размер частно производство. Съветският модел бе твърде догматичен, затова още през 80-те години на миналия век България под ръководството на Тодор Живков отвори пътя на научно-техническия прогрес от Запад и Япония към българската промишленост и земеделие с помощта на икономическото разузнаване.

Над 60% от предприятията в социалистическа България работеха по новите технологии.

Горбачов, който само след година-две срути Съветския съюз, упрекна България, че …прави завой към капитализма. Каква наивност, недалновидност и липса на икономическа култура в уж държавници на голяма страна. Тук беше изиграл своята неблагородна роля доносът на Андрей Луканов. Той завиждаше на Огнян Дойнов, който спечели доверието на Първия, преценяващ че фундамента на социализма може да бъде променен и подобрен като се съчетаят долбрите практики на социализма с тези на социалното пазарно стопанство. Именно Дойнов организира Българската индустриална стопанска асоциация (по ирония на съдбата тя се помещаваше на адреса “Раковски” 134), даваща курс към свобода на стопанските ръководители и организации, към приемане на работещите елементи на пазарната икономика и научно-техническия прогрес в социалистически условия.

Много пъти са посочвани

успехите ни от този период в електрониката, заводите за запаметяващи устройства, машиностроенето

, производство на електроизчисилтелни машини и компютри, уредостроене, космическа техника, химия, индустриализирането на селското стопанство и високите добиви от зърнени култури, съвременно животновъдство. Класически е примерът със завода за тежко машиностроене в Радомир. който трябваше да бъде оборудван с нова техника, японски специалисти и голям брой високо подготвени български инженери и работници. Автоматичното производство на завода щеше да изведе българското тежко машиностроене на първите места в света, както стана с българските електрокари, и да осигури ценна валута за разплащане на държавния дълг, свеждайки го до нула. Обаче след предателството на Горбачов и Елцин социализмът в Източна Европа и Съветския съюз вместо да бъде оздравен и коригиран, каквито примери имаше в България и особено в Китай, бе ликвидиран и заменен с капитализъм от най-долна, неолиберална проба.Сега България е с най-нисък стандарт в Европейския съюз.

Възможно е коригирането на социализма на пазарна основа, но трябват политически ръководители, които имат марксически обоснована икономическа подготовка, социално удовлетворяваща във всички аспекти членовете на новото общество, които участват със своя труд, ум и способности за неговото функциониране и съществуване. Обсъжданията на „Визия за България” биха могли да насочат общественото развитие в тази нова посока. Да се надяваме.

Никола Чолаков, Горна Оряховица

Икономика

Култура

Оперета и балет в Парка на Военната академия

Оперета и балет в Парка на Военната академия

Музикалният театър и Балет “Арабеск“ гостуват на лятната сцена на 1, 10 и 11 юли

През юли Националният музикален театър и балет “Арабеск“гост...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

За първи път фестивал на алтернативното земеделие в село Осоица

На 22 и 23 юни в софийското село Осоица, община Горна Малина, за първи път ще се проведе Фестивал на алтернативното земеделие „АлтерАгро” - ...

Прочети още:

Loading...