Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04042020

Брой 64, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79335 BGN ↑ 1 GBP = 2.22917 BGN ↑ 1 CHF = 1.85369 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Позиция (2) Призив от ООН: Санкциите трябва да бъдат отменени!

Призив от ООН: Санкциите трябва да бъдат отменени!

Бившият президент на Чили и настоящ комисар към човешките права в световната организация Мишел Бачелет припомни, че само заедно можем да се справим с пандемията. Ще се вслушат ли ЕС и САЩ в гласа на разума и да сложат край на антируските санкции?

 

“Международните санкции следва да паднат незабавно”, заяви в комюнике снощи Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН за правата на човека.

Върховният комисар на ООН за правата на човека чилийката Мишел Бачелет, политик с впечатляваща политическа експертиза -два мандата президент на Чили, по образование лекар с допълнителна квалификация по военна стратегия, бивш министър на здравеопазването (2000 – 2002) и министър на отбраната (2002 – 2004), умерен социалист, направи вчера от Женева изключително важно изявление в комюнике към световните лидери и ръководители на международни съюзи и организации - да отменят незабавно санкциите, които налагат към отделни държави, предвид тежката пандемия коронавирус, пред която човечеството е изправено и заедно трябва да се преборим.

“Трябва да се отменят наложените международни санкции на страните, предвид санитарната криза от коронавирус… В този съдбовен за човечеството момент по причини за общественото здраве и защита на правата и животите на милиони хора в тези страни, наложените международни санкции трябва да бъдат отменени, суспендирани” заяви в комюникето си Бачелет.

“В една пандемия да пречиш на лекарските усилия в една страна чрез санкции увеличава риска за всички останали”, се казва в официалната нота, в която се изтъква за налагане на “изключителна и специална гъвкавост за спасяването на хора и изпращане спешно на квалифицирани медицински екипи в много от страните със санкции. Защото много от тези страни имат санитарни системи, които са крехки или слаби.“

Бачелет даде за пример “Иран, където над 1800 са починалите от Covid-19 и в докладите до ООН и организацията, която оглавявам, се изтъква, че липсват основни медикаменти и жизненоважни екипировки в този момент като респираторни апарати, защитни облекла за предпазване на медиците, които обслужват болните. Застрашаващо е и положението във Венецуела, където липсват лекарства, а честото спиране на тока в страната пречи да се ползват респираторните апарати за по-тежките случаи.”

“Никоя страна сама не може ефикасно да пребори тази епидемия. Трябва да действаме в солидарност, сътрудничество и закрила”, заключи д-р Бачелет.

И питам аз: Ще се вслушат ли в този призив лидерите на САЩ и ЕС относно санкциите към Русия?

Жоржета Пехливанова

От „Епицентър”

(заглавието е на ЗЕМЯ)

Икономика

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

В България 60% от нетната заплата на работниците в засегнатите от кризата компании трябва да се поеме от държавата (например от Агенцията по...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Австрия, Чехия, Словения и Словакия обявиха маските за задължителни

Австрия и няколко съседни страни вече налагат носенето на маски в магазините или на обществените места и се смятат, образно казано, за пионе...

Прочети още:

Loading...

Земеделие