Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет25052018

Брой 102, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67051 BGN1 GBP = 2.22372 BGN1 CHF = 1.68635 BGN
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Прекратиха спасителната акция за Боян Петров

Прекратиха спасителната акция за Боян Петров

Прекратиха спасителната акция за Боян Петров

Това бе най-мащабната операция в историята, категоричен е алпинистът Атанас Скатов

Спасител­ната акция за изчез­налия на връх Шиша Пан­гма в Хималаите бъл­гар­ски алпинист Боян Пет­ров е прек­ратена. Вчера отново в издир­ването му се включи и хеликоп­тер, а от китайс­кия спасителен екип претър­сиха района на Лагер 1 с идеята да се качат и по-нагоре. “Днес нап­равихме още един полет в екип от трима: капитан Сурен­дра и ние двамата — искахме да се уверим с очите си още вед­нъж — стиг­нахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеж­дахме от всички страни — времето беше слън­чево — качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в нис­ката част на планината нап­равихме много заходи. Целият високоп­ланин­ски полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не отк­рихме Боян, но сега можем да си тръг­нем знаейки, че всичко въз­можно наис­тина беше нап­равено. Специално искаме да благодарим на десетте приятеля на Боян, които финан­сираха този полет дирек­тно, на невероят­ната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички бъл­гари, хора и инс­титуции, които помог­наха това да се осъщес­тви! Бог да го прости Боян!“, написа във “Фейс­бук“ Кирил Пет­ков, който е част от екипа на алпиниста ни.

Според мен, а и според всички, които го издир­ваха, Боян е пад­нал в цеп­натина. Преди лагер 3 е имало много цеп­натини. Тази година е имало много сняг и цеп­натините не са се виж­дали. Ако не е бил осигурен с въже и е пад­нал в цеп­натина, нямало е как да излезе. За мен 99% е пад­нал в цеп­натина. Остава 1% да го е отнесла лавина”, заяви в ефира на Би Ти Ви алпинис­тът Атанас Скатов, който преди дни изкачи Чо Ойо (8201 м) в Хималаите и сега се готви да атакува връх Еверест.

Той комен­тира спасител­ната операция за Боян Пет­ров. “За първи път в историята се случва непал­ски хеликоп­тери да влизат в Тибет, за да учас­т­ват в спасителна акция. За първи път в историята от столицата на Тибет, Лхаса, тръг­ват спасители без да се аклиматизират, за да учас­т­ват в спасителна операция. В операцията учас­т­ваха над 100 души. Всички тук комен­тират тези факти. Това е най-мащабната спасителна операция в историята“, обяви Скатов.

България

Икономика

Култура

„Върви, народе възродени!

„Върви, народе въз­родени!

Българинът се обръща с носталгия към миналото си, защото се нуждае от Възраждане на духа

„В началото бе Слово“, и ако Божес­т­веното слово е На…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Нова тревога за родните фермери

Нова тревога за род­ните фер­мери

Германия дава рамо на украинските земеделци за търговия в ЕС

Гер­мания преговаря за съз­даването на екс­пор­тна аген­ция за сел­с­кос­топан­с­ките прод…

Прочети още:

Loading...