Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Атанас Скатов покори девети осемхилядник

Атанас Скатов покори девети осемхилядник

Българският алпинистът Атанас Скатов се изкачи на 13-ия по височина връх на планетата - Гашербрум 2, наречен още от Томас Монтгомъри К4, е с височина от 8035 метра. Намира се в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай. Той е третият най-висок връх от масива Гашербрум. Така сезон 2019 се превръща в най-силния за Скатов, след като той има изкачени три осемхилядника в рамките на последните два месеца.

На 15 май българинът успя да изкатери Канчендзьонга, трети по височина връх на планетата от 8586 метра. На 12 юли той стъпи и на Гашербрум 1 (8080 метра) и само след 2 дни почивка на базов лагер (5050 метра) се отправи към деветия в колекцията си осемхилядници - Гашербрум 2. С това си постижение той се превръща в първия българин, успял да се изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в един сезон, и то за рекордното време от 6 дни.

“През цялото време духаше вятър , но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки и направихме много хубави снимки. Продължаваме надолу, като целта е да стигнем до лагер 1 и да нощуваме там. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина“, сподели Скатов по сателитния си телефон вчера.

Преодоляването на този връх е част от проекта за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход, който Атанас Скатов започна през 2015 година. За 5 години оттогава това е деветият му успешен връх, който той добави към вече изкачените - Манаслу (2015), Аннапурна, Макалу (2016), Лхотце, Еверест (2017), Чо Ойо (2018), Канчендзьонга и Гашербрум 1 (2019). До завършването на проекта остава да се изкачат още върховете Нанга Парбат, Броуд Пик, Шиша Пангма, К2 и Дхаулагири.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие