Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт19062018

Брой 119, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.68417 BGN1 GBP = 2.23128 BGN1 CHF = 1.69277 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Иракската армия превзема и Стария град на Мосул

Иракската армия превзема и Стария град на Мосул

Иракската армия превзема и Стария град на Мосул

Бойци на “Ислямска държава” ползват като жив щит хиляди цивилни

Ирак­с­ката армия започна мащабно нас­тъп­ление срещу старата част на град Мосул, която е под кон­т­рола на групиров­ката “Ислям­ска дър­жава“ (ИД). Това се посочва в съоб­щение на армията, цитирано от АФП.

Историчес­кият район е пос­лед­ният под кон­т­рола на джихадис­тите в Мосул, който бе цен­тър на операциите им в Ирак. Кам­панията на ирак­с­ките войски, под­к­репени от САЩ, за отвоюване на града нав­лезе в деветия си месец.

Според ирак­с­ката армия повечето джихадисти в Мосул са струпани именно в Стария град. Раз­положен на запад­ния бряг на р. Тигър, която раз­деля Мосул на две, този район пред­с­тав­лява гъс­тонаселен лабиринт от малки улички, през който е твърде трудно да минат тан­кове, а изпол­з­ването на тежки оръжия може да зас­т­раши мир­ното население.

По данни на ООН в зоната са блокирани над 100 000 цивилни граж­дани.

Целта е тези хора да бъдат изпол­з­вани като жив щит, заяви по-рано пред­с­тавителят на Вър­хов­ния комисариат на ООН за бежан­ците Бруно Гедо на прес­кон­ферен­ция в Женева.

В рам­ките на тази так­тика, за да задър­жат цивил­ните в зоната, снай­перисти от ИД стрелят по семейс­тва, които се опит­ват да избягат пеш или да прекосят с лодка р. Тигър, отбеляза той.

Ирак­с­ката дър­жавна телевизия показа стъл­бове от черен дим над стария град върху фона на звуци от стрелба. В района се раз­п­рос­т­раняват позиви, прикан­ващи цивил­ните жители да напус­нат през 5 “безопасни коридора“.

Генерал-лейтенант Абдул Гани Асади, коман­д­ващ ирак­с­ките специални сили, заяви пред телевизията, че очаква от екс­т­ремис­тите “ожес­точена и упорита“ съп­ротива.

Отвоюването на Мосул на прак­тика би лик­видирало ирак­с­ката половина от “халифата“, провъз­г­ласен преди 3 години в територии от Ирак и Сирия от водача на ИД Абу Бакр ал Баг­дади, посочва Рой­терс.

България

Икономика

Култура

Ансамбъл “Българче“ отбеляза 50-годишен юбилей

Ансам­бъл “Бъл­гарче“ отбеляза 50-годишен юбилей

“Бъл­гарче“ е една от емб­лемите на Велико Тър­ново и школа по родолюбие за поколения великотър­новци.

За опаз­ването и популяризирането на бъл­гар…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Сушата в Силистренско смъква добивите от пшеница и ечемик

Сушата в Силис­т­рен­ско смъква добивите от пшеница и ечемик

Среден добив от 530 килог­рама за пшеницата и 500 килог­рама за ечемика, чиято жътва започна, прог­нозират специалис­тите в Силис­т­рен­ско заради …

Прочети още:

Loading...