Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря20062018

Брой 120, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.68417 BGN1 GBP = 2.23128 BGN1 CHF = 1.69277 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Ирма причини смъртта на най-малко 10 души в САЩ

Ирма причини смъртта на най-малко 10 души в САЩ

Ирма причини смъртта на най-малко 10 души в САЩ

Хавана постепенно се възстановява след урагана

Ураганът Ирма е причинил смъртта на най-малко 10 човека в югоиз­точ­ната част на САЩ, предаде АП, като се позова на мес­т­ните власти. Смята се, че стихията е взела шест жер­тви във Флорида, три в Джор­джия и една в Южна Каролина. Няколко от тях са били убити от пад­нали дър­вета, а други са се удавили. Природ­ното бед­с­т­вие причини смъртта на общо над 40 човека на Карибите.

Ирма вече загуби харак­терис­тиките си на буря и отс­лабна до тропическа деп­ресия, продъл­жавайки своето прид­виж­ване над югоиз­точ­ната част на САЩ. Вчера стихията се намираше над границата между щатите Джор­джия и Алабама и се движеше на северозапад с около 23 км/ч. Скоростта на съпът­с­т­ващите вет­рове дос­тига приб­лизително 56 км/ч. Тропичес­ката деп­ресия обаче продъл­жава да носи със себе си силни вет­рове и проливни дъж­дове, предуп­редиха метеоролозите.

Основ­ният удар в САЩ понесе щатът Флорида, който Ирма връх­летя в неделя като ураган от чет­върта категория по пет­с­тепен­ната скала на Сафир-Симпсън. Над 6,3 млн. жители бяха евакуирани — една от най-големите по рода си операции в историята. АП отбелязва, че 13 млн. души във Флорида са без ток, а над 180 000 души остават в цен­т­рове за временно нас­таняване.

Кубин­с­ката столица Хавана пос­тепенно се въз­с­тановява от раз­рушител­ния ураган Ирма“, връх­летял ост­рова в почив­ните дни. Водата, заляла улиците на града, е спад­нала, общин­ски служители и военни започ­наха да лик­видират пос­ледиците от бед­с­т­вието, но се очаква, че за това ще са им необ­ходими поне няколко сед­мици, предаде ТАСС. Голяма част от Хавана трети ден е без ток, зат­ворени са училищата, много магазини и дър­жавни учреж­дения.

Кубин­с­кият лидер Раул Кас­тро призова кубин­ците да се обединят, за да въз­с­тановят въз­можно най-бързо страната си. В Куба стихията взе десет жер­тви, с тях броят на смър­т­ните случаи от Ирма на кариб­с­ките ост­рови над­х­върли 40. Ураганът нанесе тежък удар на кубин­с­кото сел­ско стопан­с­тво и туризъм, два сек­тора, на които ней­ната икономика много раз­чита.

България

Икономика

Култура

Ансамбъл “Българче“ отбеляза 50-годишен юбилей

Ансам­бъл “Бъл­гарче“ отбеляза 50-годишен юбилей

“Бъл­гарче“ е една от емб­лемите на Велико Тър­ново и школа по родолюбие за поколения великотър­новци.

За опаз­ването и популяризирането на бъл­гар…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Сушата в Силистренско смъква добивите от пшеница и ечемик

Сушата в Силис­т­рен­ско смъква добивите от пшеница и ечемик

Среден добив от 530 килог­рама за пшеницата и 500 килог­рама за ечемика, чиято жътва започна, прог­нозират специалис­тите в Силис­т­рен­ско заради …

Прочети още:

Loading...