Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря20062018

Брой 120, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.68417 BGN1 GBP = 2.23128 BGN1 CHF = 1.69277 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Съветът за сигурност на ООН единодушно прие нови санкции срещу Пхенян

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие нови санкции срещу Пхенян

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие нови санкции срещу Пхенян

Документът забранява да се купува севернокорейски текстил и налага ограничения върху петролните доставки

Съветът за сигур­ност на ООН единодушно одобри нови сан­к­ции срещу Северна Корея заради шес­тия й и най-мощен ядрен опит. Приетата резолюция бе гласувана в смек­чен вариант и не налага пълна заб­рана върху вноса на пет­рол или зам­разяване на авоарите на правител­с­т­вото и лидера Ким Чен-ун, както пър­воначално искаше админис­т­рацията на американ­с­кия президент Доналд Тръмп, предаде АП.

Докумен­тът заб­ранява на страните членки на ООН да купуват север­нокорейски тек­с­тил и налага ембарго върху дос­тав­ките за Северна Корея на втеч­нен газ и газов кон­ден­зат, ограничава износа на суров пет­рол за Пхенян до рав­нището от пос­лед­ните 12 месеца, а износа на рафинирани пет­ролни продукти до 2 млн. барела годишно. На всички страни членки се заб­ранява също да издават нови раз­решителни за работа на север­нокорейски работ­ници. Заедно с износа на тек­с­тил това са двата основни източ­ника за приходи в твърда валута за Пхенян. Пос­тоян­ната пред­с­тавителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че страната й не иска война със Северна Корея и каза, че Пхенян “все още не е минал онази точка, след която няма връщане назад“. Ако Северна Корея се съг­ласи да се откаже от ядрената си прог­рама, тя може да спаси бъдещето си. Ако докаже, че може да живее в мир, светът ще живее в мир с нея, заяви Хейли. Китайс­кият пос­ланик в ООН Лю Цзией призова Северна Корея да пог­ледне сериозно на очак­ванията и волята на меж­дународ­ната общ­ност и призова всички страни в кон­ф­ликта да запазят самооб­ладание и да не засил­ват нап­режението.

Рус­кият пред­с­тавител Василий Небензя каза, че страната му е под­к­репила новите сан­к­ции срещу Пхенян, защото не приема ядрените му амбиции и смята, че трябва категорично да се реагира на пос­лед­ния му ядрен опит.Руският пред­с­тавител заяви, че е “голяма грешка“, че Съветът за сигур­ност игнорира руско-китайското пред­ложение за под­новяване на диалога със Северна Корея и каза, че приемането на нови сан­к­ции по-скоро ще засегне невинни цивилни. Той призова генерал­ният сек­ретар на ООН Антониу Гутериш да помогне да се стигне до преговори, а не да се дейс­тва със сан­к­ции. Пекин и Мос­ква пред­ложиха споразумение за “двойно зам­разяване“ — САЩ и Южна Корея да спрат воен­ните си учения на Корейс­кия полуос­т­ров, а Пхенян да прек­рати ядрената си и ракетна прог­рама.

България

Икономика

Култура

Ансамбъл “Българче“ отбеляза 50-годишен юбилей

Ансам­бъл “Бъл­гарче“ отбеляза 50-годишен юбилей

“Бъл­гарче“ е една от емб­лемите на Велико Тър­ново и школа по родолюбие за поколения великотър­новци.

За опаз­ването и популяризирането на бъл­гар…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Сушата в Силистренско смъква добивите от пшеница и ечемик

Сушата в Силис­т­рен­ско смъква добивите от пшеница и ечемик

Среден добив от 530 килог­рама за пшеницата и 500 килог­рама за ечемика, чиято жътва започна, прог­нозират специалис­тите в Силис­т­рен­ско заради …

Прочети още:

Loading...