Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря18072018

Брой 141, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67065 BGN1 GBP = 2.20437 BGN1 CHF = 1.67911 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Двете групировки създадат комисии, които ще уточнят следващите стъпки

Съпер­ничещите основни палес­тин­ски движения,Хамас и Фатах пос­тиг­наха в Кайро пред­варително, час­тично споразумение за управ­ление на ивицата Газа, предаде АП, като се позова на източ­ници, близки до водените с пос­ред­ничес­т­вото на Египет преговори.

Споразумението може да под­готви пътя за въз­с­тановяване на управ­лението в ивицата Газа на палес­тин­с­кия президент Мах­муд Абас, който е и лидер на Фатах. Хамас установи кон­т­рол със сила над крайб­реж­ния анк­лав преди десетилетие.

Въз­можно е Абас да посети ивицата Газа през идните сед­мици, в зависимост доколко успешно ще бъде прилагано споразумението. Палес­тин­с­кият президент не е стъп­вал на тази територия от 2007 г.

Абас кон­т­ролира де факто само Запад­ния бряг на река Йор­дан. Хамас изпадна в още по-голяма изолация, след като Израел и Египет наложиха блокада на ивицата Газа.

Ислямис­т­кото движение установи със сила кон­т­рол над анк­лава през 2007-а година след като спечели общопалес­тин­с­ките избори, но на прак­тика то не бе допус­нато до изпъл­нител­ната власт.

Всички опити за пос­тигане на споразумение между Фатах и Хамас през пос­лед­ното десетилетие се провалиха. Всяко от двете движения засили хват­ката си над кон­т­ролираната от него палес­тин­ска територия, което правеше договарянето между тях все по-трудно.

Сега Фатах и Хамас са се раз­б­рали да съз­дадат комисии, които да уточ­нят детай­лите по новото споразумение — механизъм, който преди бързо е водел до задънена улица.

Една комисиите ще има 4 месеца да определи кои от хилядите цивилни служители на управ­лението на ислямис­т­кото движение в ивицата Газа ще могад да се включат към новата админис­т­рация в анк­лава. Друга комисия ще отговаря за включ­ването на 3000 пред­с­тавители на Фатах в полицейс­ките сили на тази територия, които сега са под ръковод­с­т­вото на Хамас.

България

Икономика

Ако душата на Странджа плаче, разумът става жалък

Ако душата на Стран­джа плаче, разумът става жалък

Душата на Стран­джа е по-велика от всички дирек­тиви, анализи, преценки и дейс­т­вия на админис­т­рацията. Защо БАБХ я пренеб­регна? Защото работи …

Прочети още:

Loading...

Култура

Продадоха компанията на Уинстийн

Продадоха ком­панията на Уин­с­тийн

Ком­пания на скан­дал­ния продуцент Харви Уайн­с­тийн, който бе забър­кан в скан­дали за сек­суално насилие над 50 жени, беше продадена, след като о…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

И премиерът Бойко Борисов носи лична отговорност за случилото се с чумата по животните, категорична е Корнелия Нинова

„Искаме остав­ката на ми…

Прочети още:

Loading...