Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря18072018

Брой 141, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67065 BGN1 GBP = 2.20437 BGN1 CHF = 1.67911 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Бивш португалски премиер обвинен официално за корупция

Бивш португалски премиер обвинен официално за корупция

Бив­шият пор­тугал­ски премиер Жозе Сок­ратиш беше обвинен официално за коруп­ция и пране на пари в рам­ките на голямо антикоруп­ционно раз­с­лед­ване, започ­нало през 2014 г., съобщи прокуратурата, която го подозира в получаването на около 24 млн. евро под­купи, предаде АФП.

Сок­ратиш е заподоз­рян по 31 обвинения за пасивна коруп­ция, пране на парти, данъчни измами при утеж­няващи вината обс­тоятел­с­тва и фал­шификация на документи, уточ­нява пор­тугал­с­ката прокуратура. Освен бив­шия премиер, управ­лявал страната от 2005 г. до 2011 г., са обвинени още 18 души и 9 пред­п­риятия.

Според зак­люченията на раз­с­лед­ването в периода от 2006 г. до 2015 г. Сок­ратиш и съучас­т­ниците му са нат­рупали в Швей­цария сума от над 24 млн. евро. В замяна те са оказ­вали услуги на раз­лични пред­п­риятия, включително бан­ката “Еспирито санто“, която фалира през 2014 г.

60-годишният Сок­ратиш отрича вина. Той беше арес­туван през 2014 г., а 9 месеца по-късно беше пос­тавен под домашен арест и по-късно освободен. Решението за пов­дигане на обвинение се очак­ваше от няколко месеца. То беше отлагано на няколко пъти поради искания за меж­дународно сът­руд­ничес­тво и отк­риването на нови факти. Обвинител­ният акт съдържа над 4000 страници. Все още не е определена дата за процеса.

България

Икономика

Ако душата на Странджа плаче, разумът става жалък

Ако душата на Стран­джа плаче, разумът става жалък

Душата на Стран­джа е по-велика от всички дирек­тиви, анализи, преценки и дейс­т­вия на админис­т­рацията. Защо БАБХ я пренеб­регна? Защото работи …

Прочети още:

Loading...

Култура

Продадоха компанията на Уинстийн

Продадоха ком­панията на Уин­с­тийн

Ком­пания на скан­дал­ния продуцент Харви Уайн­с­тийн, който бе забър­кан в скан­дали за сек­суално насилие над 50 жени, беше продадена, след като о…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

И премиерът Бойко Борисов носи лична отговорност за случилото се с чумата по животните, категорична е Корнелия Нинова

„Искаме остав­ката на ми…

Прочети още:

Loading...