Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря18072018

Брой 141, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67065 BGN1 GBP = 2.20437 BGN1 CHF = 1.67911 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Тръмп: Не сме спечелили нищо от ядрената сделка с Иран

Тръмп: Не сме спечелили нищо от ядрената сделка с Иран

Тръмп: Не сме спечелили нищо от ядрената сделка с Иран

До неделя президентът официално трябва да оцени изпълнението на споразумението

Президен­тът на САЩ Доналд Тръмп отново определи споразумението за иран­с­ката ядрена прог­рама като много слабо, предаде Франс прес. Все повече приб­лижава край­ният срок, в който той трябва да обяви решението си за него. “Това е най-лошото въз­можно споразумение, ние не сме спечелили нищо“, заяви Тръмп пред телевизия “Фокс нюз“.

“Сключили сме го от слабост, а имаме много сила“, добави президен­тът на САЩ. “Ще видим какво ще стане скоро“, под­черта Тръмп, който трябва да обяви решението си до края на сед­мицата. Според американ­с­ките закони президен­тът на САЩ трябва да пот­вър­ж­дава на всеки 90 дни пред Кон­г­реса дали Иран спазва споразумението и дали отменяне на сан­к­циите наис­тина отговаря на национал­ните интереси на САЩ. Досега Тръмп пот­вър­ж­даваше споразумението, но той даде да се раз­бере, че този път ще бъде критичен. Срокът изтича в неделя и според мнозина американ­ски комен­татори президен­тът може да реши този път да не пот­върди споразумението. Това ще изп­рати топ­ката обратно в полето на Кон­г­реса и бъдещето на споразумението ще се окаже под въп­рос.

В случай, че Тръмп не пот­върди изпъл­нението на споразумението, Кон­г­ресът ще раз­полага с 60 дни, за да реши дали да наложи отново сан­к­ции. Споразумението между Техеран и големите сили има за цел да гаран­тира мир­ния харак­тер на иран­с­ката ядрена прог­рама в замяна на пос­тепенно отменяне на сан­к­циите.

Пред­седателят на Комисията по вън­ш­ните работи към Камарата на пред­с­тавителите Ед Ройс заяви на изс­луш­ване, че споразумението с Иран трябва да бъде прилагано стрик­тно, независимо от недос­татъците му. През 2015 г. Ройс, както и всички останали репуб­ликанци в Кон­г­реса на САЩ, се противопос­тави на сключ­ването на споразумението, пос­тиг­нато при управ­лението на предиш­ния президент Барак Обама и под­писано от САЩ, Иран, Китай, Русия, Фран­ция, Великоб­ритания, Гер­мания и ЕС. На същото изс­луш­ване най-високопоставеният пред­с­тавител на Демок­ратичес­ката пар­тия в Комисията по вън­ш­ните работи Елиът Енджъл заяви, че отменяне на споразумението би било сериозна грешка.

България

Икономика

Ако душата на Странджа плаче, разумът става жалък

Ако душата на Стран­джа плаче, разумът става жалък

Душата на Стран­джа е по-велика от всички дирек­тиви, анализи, преценки и дейс­т­вия на админис­т­рацията. Защо БАБХ я пренеб­регна? Защото работи …

Прочети още:

Loading...

Култура

Продадоха компанията на Уинстийн

Продадоха ком­панията на Уин­с­тийн

Ком­пания на скан­дал­ния продуцент Харви Уайн­с­тийн, който бе забър­кан в скан­дали за сек­суално насилие над 50 жени, беше продадена, след като о…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

И премиерът Бойко Борисов носи лична отговорност за случилото се с чумата по животните, категорична е Корнелия Нинова

„Искаме остав­ката на ми…

Прочети още:

Loading...