Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря18072018

Брой 141, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67065 BGN1 GBP = 2.20437 BGN1 CHF = 1.67911 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Ердоган иска лична среща с Меркел, заяви турският външен министър

Ердоган иска лична среща с Меркел, заяви турският външен министър

Ердоган иска лична среща с Меркел, заяви турският външен министър

Тур­с­кият президент Реджеп Тайип Ердоган иска лична среща с гер­ман­с­кия кан­ц­лер Ангела Мер­кел, за да поп­равят обтег­натите отношения на страните си. Това заяви тур­с­кият вън­шен минис­тър Мев­лют Чавушоглу, цитиран от ДПА, на среща с гер­ман­ски жур­налисти късно в сряда.

По думите на минис­търа Ердоган би искал да покани Мер­кел в Тур­ция, след като прик­лючат преговорите за сфор­миране на ново гер­ман­ско правител­с­тво, или евен­туално самият той да пътува до Гер­мания.

Германо-турските отношения пос­т­радаха тежко след опита за прев­рат срещу Ердоган през 2016 г. Тур­с­кият лидер обвини Гер­мания, че приютява под­дръж­ници на живеещия в САЩ мюсюл­ман­ски проповед­ник Фет­хул­лах Гюлен, който според него стои зад пуча. Оттогава Тур­ция арес­тува редица гер­ман­ски граж­дани по обвинения, свър­зани с тероризъм.

Напос­ледък обаче Анкара клони към нор­мализиране на отношенията и гер­ман­с­кият вън­шен минис­тър Зиг­мар Габ­риел покани Чавушоглу в род­ния си град Гос­лар миналия уикенд. Ердоган няколко пъти е раз­говарял по телефона с Мер­кел и гер­ман­с­кия президент Франк-Валтер Щайн­майер, посочи дип­ломатът.

Най-острите тър­кания между двете страни са свър­зани със задър­жането на гер­ман­с­кия жур­налист Дениз Юджел, който от близо единай­сет месеца е в тур­ски зат­вор, без да са му предявени обвинения.

България

Икономика

Ако душата на Странджа плаче, разумът става жалък

Ако душата на Стран­джа плаче, разумът става жалък

Душата на Стран­джа е по-велика от всички дирек­тиви, анализи, преценки и дейс­т­вия на админис­т­рацията. Защо БАБХ я пренеб­регна? Защото работи …

Прочети още:

Loading...

Култура

Продадоха компанията на Уинстийн

Продадоха ком­панията на Уин­с­тийн

Ком­пания на скан­дал­ния продуцент Харви Уайн­с­тийн, който бе забър­кан в скан­дали за сек­суално насилие над 50 жени, беше продадена, след като о…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

И премиерът Бойко Борисов носи лична отговорност за случилото се с чумата по животните, категорична е Корнелия Нинова

„Искаме остав­ката на ми…

Прочети още:

Loading...