Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед19082018

Брой 163, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72017 BGN1 GBP = 2.18533 BGN1 CHF = 1.73098 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Мартин Шулц напуска шефския пост на германските социалдемократи

Мартин Шулц напуска шефския пост на германските социалдемократи

Мартин Шулц напуска шефския пост на германските социалдемократи

Кандидат да го замени е лидерката на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес

Лидерът на Гер­ман­с­ката социал­демок­ратическа пар­тия (ГСДП) Мар­тин Шулц обяви, че подава оставка като пар­тиен ръководител, предаде ДПА.

Малко след това ръковод­с­т­вото на пар­тията обяви, че под­к­репя пред­седател­ката на пар­ламен­тар­ната група на ГСДП Анд­реа Налес за поста. Кан­дидатурата й ще се гласува от пар­тий­ните членове на 22 април.

Според източ­ник от ГСДП и.д. лидер на социал­демок­ратите до гласуването на 22 април ще бъде хам­бур­г­с­кият кмет Олаф Шолц.

ГСДП е в тежко положение, след като под­к­репата му падна до исторически ниски нива на пар­ламен­тар­ните избори през сеп­тем­ври. След като пър­воначално отказ­ваше нова коалиция с кон­сер­ваторите на кан­ц­лер­ката Ангела Мер­кел, пар­тията прие миналата сед­мица да учас­тва в новото правител­ств.

Това решение обаче бързо раз­к­лати позициите на Шулц, защото той отначало искаше да стана вън­шен минис­тър в новия кабинет въп­реки предишни свои обещания никога да не работи в правител­с­тво на Мер­кел.

Анд­реа Налес от своя страна каза, че ще се бори за управ­ляващата коалиция с кон­сер­ваторите на Мер­кел. Тези уверения Налес нап­рави след заседанието на ГСДП, на което Щулц обяви, че се оттегля от пред­седател­с­кия пост.

“Ще защитавам идеята за влизането в голямата коалиция, ще нап­равя всичко необ­ходимо, за да се получи това“, каза Налес. В пар­тията й има обаче раз­ног­ласия дали да се влезе в нова голяма коалиция с кон­сер­ваторите.

Сега ГСДП трябва да излезе от тази ситуация — това е слож­ната задача на останалите в лидер­с­кия ешелон на социал­демок­ратите, и най-вече на Анд­реа Налес.

Въп­росът е дали Налес ще успее да се справи с тази задача до 4 март, когато членовете на ГСДП ще дадат своя глас “за“ или “против“ коалицион­ното споразумение. Защото в противен случай не само Социал­демок­ратичес­ката пар­тия, а и кан­ц­лер­ката Ангела Мер­кел ще се събуди пред куп­чина изпочупена стък­лария, прог­нозира “Дойче веле“.

България

Екс­перт: Губи се време в спорове, вместо да се работи по Закон за хората с увреж­дания

Работ­ната група по изгот­вяне на нов Закон за хората с увреж­дания спори по критериите за определяне на национално пред­с­тавителни организации …

Прочети още:

Loading...

Икономика

Гафът с Търговския регистър бута до дни правителството?

Гафът с Тър­гов­с­кия регис­тър бута до дни правител­с­т­вото?

Притеснен, премиерът Борисов до дни маха шефката на регистъра, не бил доволен как работи

„Πoлитичecĸи aнaлизaтopи в мoя eĸип пpeд­виж­дaт, чe a…

Прочети още:

Loading...

Култура

Йоан Левиев- психологът на човешката душа

Йоан Левиев– психологът на човеш­ката душа

Много значим е приносът му за развитието на българския национален стил

Йоан Левиев – още един ярък творец от великолеп­ната плов­див­ска петорка…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Властта обяви: У нас няма вече птичи грип

Властта обяви: У нас няма вече птичи грип

Слън­чевото и сухо време, харак­терно за лятото, съдейс­тва не ветеринар­ните власти за лик­видирането на огнищата от птичи грип, така че сега ст…

Прочети още:

Loading...