Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря18072018

Брой 140, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67065 BGN1 GBP = 2.20437 BGN1 CHF = 1.67911 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Словакия е на крачка от предсрочни избори

Словакия е на крачка от предсрочни избори

Пар­тиите от управ­ляващата коалиция в Словакия започ­наха преговори, след като една от тях, “Мост-Хид“, призова за пред­с­рочни избори. “Мост-Хид“ заяви, че ще иска споразумение с коалицион­ните пар­т­ньори за пред­с­рочни избори или ще напусне правител­с­т­вото, ако няма сделка. Пар­ламен­тът ще се събере на извън­редно заседание на 19 март, за да обсъди въп­роса за оставка на премиера Роберт Фицо и правител­с­т­вото. Инициативата за остав­ката беше пред­п­риета от опозицията, която подозира Фицо във връзки с мафията. Кризата започна след убийс­т­вото на жур­налиста Ян Куциак миналия месец, предаде Рой­терс.

Мост-Хид“ заяви след повече от 8-часови разис­к­вания, че ще поиска от останалите пар­тии в управ­ляващата коалиция споразумение за пред­с­рочни избори, като в противен случай ще я напусне. “Смятаме, че тази ситуация може да бъде уредена един­с­т­вено чрез пред­с­рочни избори“, заяви пред репор­тери лидерът на пар­тията на етничес­ките унгарци в Словакия Бела Бугар.

Словакия изпадна в политическа криза след убийс­т­вото на жур­налиста Ян Куциак в края на миналия месец, което предиз­вика най-големите улични протести след падането на комунизма преди близо три десетилетия и доведе правител­с­т­вото на Фицо на ръба на оцеляването.

Словаш­кият премиер, управ­лявал страната през десет от пос­лед­ните 12 години, се мъчи да запази целостта на своята трипар­тийна управ­ляваща коалиция. В понедел­ник най-приближеният му човек в неговата социал­демок­ратическа пар­тия “Смер“ (“Посока“), минис­търът на вът­реш­ните работи Роберт Калиняк, подаде оставка, за което “Мост-Хид“ нас­тояваше още от миналата сед­мица. С оглед на раз­рас­т­ващите се улични протести обаче “Мост-Хид“ реши да увеличи своите искания.

България

Икономика

Ако душата на Странджа плаче, разумът става жалък

Ако душата на Стран­джа плаче, разумът става жалък

Душата на Стран­джа е по-велика от всички дирек­тиви, анализи, преценки и дейс­т­вия на админис­т­рацията. Защо БАБХ я пренеб­регна? Защото работи …

Прочети още:

Loading...

Култура

Продадоха компанията на Уинстийн

Продадоха ком­панията на Уин­с­тийн

Ком­пания на скан­дал­ния продуцент Харви Уайн­с­тийн, който бе забър­кан в скан­дали за сек­суално насилие над 50 жени, беше продадена, след като о…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

И премиерът Бойко Борисов носи лична отговорност за случилото се с чумата по животните, категорична е Корнелия Нинова

„Искаме остав­ката на ми…

Прочети още:

Loading...