Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет24012019

Брой 270, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72259 BGN1 GBP = 2.22253 BGN1 CHF = 1.72685 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Москва иска достъп до веществото, с което е тровен бивш руски агент

Москва иска достъп до веществото, с което е тровен бивш руски агент

Москва иска достъп до веществото, с което е тровен бивш руски агент

Лондон не е изпълнил международните си задължения, обяви Лавров

Русия настоява да получи достъп до химичното вещество, с което са отровени във Великобритания бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, преди Москва да даде исканите от Лондон обяснения, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

“Поискахме с официална нота достъп до това вещество в съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО) и настояхме за достъп до всички данни от разследването, тъй като една от жертвите е руската гражданка Юлия Скрипал“, каза в Москва на пресконференция Лавров.

Русия е невинна и е готова да съдейства на британските власти в разследването на отравянето, ако Великобритания изпълни международните си задължения по КЗХО, отбеляза руският външен министър.

Лавров заяви, че искането на Русия за достъп до химическото вещество е било отхвърлено от Лондон, което според него е нарушение на КЗХО от Лондон.

Предния ден британската премиерка Тереза Мей каза, че Скрипал и дъщеря му са били отровени с нервнопаралитично вещество от военен тип, което се е разработвало в СССР, и даде на Русия срок от 24 часа да обясни как това вещество се е озовало във Великобритания.

Русия ще отговори за питането на Великобритания за отровното вещество, ако то бъде отправено според нормите на КЗХО. Според Лавров конвенцията предвижда 10 дни срок за такъв отговор.

Русия не е получавала запитване от Великобритания за веществото, използвано при отравянето на бившия полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, заяви Лавров.

Същевременно британският вътрешен министър Амбър Ръд заяви, че се разследват твърдения, че Русия е замесена в 14 смъртни случаи във Великобритания през последните години.

България

Икономика

Култура

Спорт

Агаси: Приех да работя с Григор, за да съм свързан с любимия спорт

Агаси: Приех да работя с Григор, за да съм свързан с любимия спорт

Следвах пътя си и сърцето ми диктуваше да поема това предизвикателство, разкри бившият номер 1 в световния тенис

Едно от най-коментираните съ…

Прочети още:

Loading...

Земеделие