Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря18072018

Брой 140, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67065 BGN1 GBP = 2.20437 BGN1 CHF = 1.67911 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Москва иска достъп до веществото, с което е тровен бивш руски агент

Москва иска достъп до веществото, с което е тровен бивш руски агент

Москва иска достъп до веществото, с което е тровен бивш руски агент

Лондон не е изпълнил международните си задължения, обяви Лавров

Русия нас­тоява да получи дос­тъп до химич­ното вещес­тво, с което са отровени във Великоб­ритания бив­шият руски шпионин Сер­гей Скрипал и дъщеря му Юлия, преди Мос­ква да даде исканите от Лон­дон обяс­нения, заяви рус­кият вън­шен минис­тър Сер­гей Лав­ров, цитиран от ТАСС.

“Поис­кахме с официална нота дос­тъп до това вещес­тво в съот­вет­с­т­вие с Кон­вен­цията за заб­рана на химичес­ките оръжия (КЗХО) и нас­тояхме за дос­тъп до всички данни от раз­с­лед­ването, тъй като една от жер­т­вите е рус­ката граж­данка Юлия Скрипал“, каза в Мос­ква на прес­кон­ферен­ция Лав­ров.

Русия е невинна и е готова да съдейс­тва на британ­с­ките власти в раз­с­лед­ването на отравянето, ако Великоб­ритания изпълни меж­дународ­ните си задъл­жения по КЗХО, отбеляза рус­кият вън­шен минис­тър.

Лав­ров заяви, че искането на Русия за дос­тъп до химичес­кото вещес­тво е било отх­вър­лено от Лон­дон, което според него е нарушение на КЗХО от Лон­дон.

Пред­ния ден британ­с­ката премиерка Тереза Мей каза, че Скрипал и дъщеря му са били отровени с нер­в­нопаралитично вещес­тво от военен тип, което се е раз­работ­вало в СССР, и даде на Русия срок от 24 часа да обясни как това вещес­тво се е озовало във Великоб­ритания.

Русия ще отговори за питането на Великоб­ритания за отров­ното вещес­тво, ако то бъде отп­равено според нор­мите на КЗХО. Според Лав­ров кон­вен­цията пред­вижда 10 дни срок за такъв отговор.

Русия не е получавала запит­ване от Великоб­ритания за вещес­т­вото, изпол­з­вано при отравянето на бив­шия пол­ков­ник от рус­кото военно разуз­наване Сер­гей Скрипал и дъщеря му Юлия, заяви Лав­ров.

Същев­ременно британ­с­кият вът­решен минис­тър Амбър Ръд заяви, че се раз­с­лед­ват твър­дения, че Русия е замесена в 14 смър­тни случаи във Великоб­ритания през пос­лед­ните години.

България

Икономика

Ако душата на Странджа плаче, разумът става жалък

Ако душата на Стран­джа плаче, разумът става жалък

Душата на Стран­джа е по-велика от всички дирек­тиви, анализи, преценки и дейс­т­вия на админис­т­рацията. Защо БАБХ я пренеб­регна? Защото работи …

Прочети още:

Loading...

Култура

Продадоха компанията на Уинстийн

Продадоха ком­панията на Уин­с­тийн

Ком­пания на скан­дал­ния продуцент Харви Уайн­с­тийн, който бе забър­кан в скан­дали за сек­суално насилие над 50 жени, беше продадена, след като о…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

БСП: Порожанов незабавно да си ходи

И премиерът Бойко Борисов носи лична отговорност за случилото се с чумата по животните, категорична е Корнелия Нинова

„Искаме остав­ката на ми…

Прочети още:

Loading...