Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед19082018

Брой 163, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72017 BGN1 GBP = 2.18533 BGN1 CHF = 1.73098 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Турция и Израел пъдят едновременно дипломати на насрещната страна

Турция и Израел пъдят едновременно дипломати на насрещната страна

Турция и Израел пъдят едновременно дипломати на насрещната страна

Мюсюлманите започнаха Рамазан - месеца на постите, наричан оруч

Тур­ция поиска от израел­с­кия генерален кон­сул в Истан­бул да напусне страната, предаде АФП, като се позовава на Анадол­с­ката аген­ция.

Тур­с­кото вън­шно минис­тер­с­тво нас­тоя дип­ломатът Йоси Леви Сафри да напусне Тур­ция “за извес­тно време“, след като пред­ния ден­помоли изп­раел­с­кия пос­ланик в Анкара да нап­рави същото на фона на сил­ните нап­ражения между двете страни след смъртта на близо 60 палес­тинци, загинали при израел­ска стрелба срещу демон­с­т­ранти в ивицата Газа, протес­тиращи срещу отк­риването на американ­с­кото посол­с­тво в Ерусалим.

От своя страна Израел изгони тур­с­кия кон­сул в Ерусалим. Говорител на израел­с­кото вън­шно минис­тер­с­тво каза, че кон­сулът е бил повикан и му е било казано да се върне в Тур­ция “за кон­сул­тации за извес­тен период“.

Същев­ременно британ­с­кият премиер Тереза Мей предуп­реди тур­с­кия президент Реджеп Ердоган да не отива твърде далеч в пред­п­риемането на реп­ресивни мерки срещу хората, за които се смята, че стоят зад осуетения опит за прев­рат от 2016 г.

Мей отп­рави предуп­реж­дението на прес­кон­ферен­ция след среща с Ердоган в Лон­дон, със­тояла се на фона на протести на правозащит­ници. Правозащит­ници обивяват Мей, че си зат­варя очите за злоупот­реби с човеш­ките права в прес­лед­ване на тър­гов­ски сделки след Брек­зита. В случая с Тур­ция те изтък­ват изп­ращането в зат­вора на десетки хиляди души след опита за прев­рат.

В 80-милионна мюсюл­ман­ска Тур­ция започна Рамазанът — месецът на пос­тите, наричан още оруч. Вчера преди изг­рева на слън­цето милиони турци станаха от сън, за да сед­нат на трапезите за пър­вата традиционна мюсюл­ман­ска закуска сахур, с която започ­наха пос­тите.

Рамазанът не означава само отказ от храна и напитки. Той заема важно място в живота на мюсюл­маните, тъй като е едно от правилата, зас­тъпени в свещената книга на мюсюл­маните, Корана. Според исляма оручът е най-благодатният от всички останали месеци, поради което мюсюл­маните го наричат “сул­танът на 11-те месеца“.

България

Екс­перт: Губи се време в спорове, вместо да се работи по Закон за хората с увреж­дания

Работ­ната група по изгот­вяне на нов Закон за хората с увреж­дания спори по критериите за определяне на национално пред­с­тавителни организации …

Прочети още:

Loading...

Икономика

Гафът с Търговския регистър бута до дни правителството?

Гафът с Тър­гов­с­кия регис­тър бута до дни правител­с­т­вото?

Притеснен, премиерът Борисов до дни маха шефката на регистъра, не бил доволен как работи

„Πoлитичecĸи aнaлизaтopи в мoя eĸип пpeд­виж­дaт, чe a…

Прочети още:

Loading...

Култура

Йоан Левиев- психологът на човешката душа

Йоан Левиев– психологът на човеш­ката душа

Много значим е приносът му за развитието на българския национален стил

Йоан Левиев – още един ярък творец от великолеп­ната плов­див­ска петорка…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Властта обяви: У нас няма вече птичи грип

Властта обяви: У нас няма вече птичи грип

Слън­чевото и сухо време, харак­терно за лятото, съдейс­тва не ветеринар­ните власти за лик­видирането на огнищата от птичи грип, така че сега ст…

Прочети още:

Loading...