Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21082018

Брой 164, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.717 BGN1 GBP = 2.18346 BGN1 CHF = 1.72502 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Пхенян заплаши да отмени срещата между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп

Пхенян заплаши да отмени срещата между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп

Пхенян заплаши да отмени срещата между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп

Северна Корея не иска преговори с искания за едностранни отстъпки

Северна Корея зап­лаши да анулира пред­видената за 12 юни среща на върха между лидера й Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп заради съв­мес­тни военни учения на южнокорейс­ките и американ­с­ките сили, предаде АФП.

Север­нокорейс­кият първи зам.-външен минис­тър Ким Ге-гуан заяви, че страната му не е заин­тересувана от среща на върха със САЩ, ако те продъл­жат да нас­тояват за еднос­т­ранен отказ на Пхенян от ядрената му прог­рама. “Ние не сме заин­тересувани от преговори, на които ще бъдем притис­нати в ъгъла и ще ни се отп­равят искания еднос­т­ранно да се откажем от ядреното оръжие. Не ни остава нищо друго, освен да прераз­г­ледаме въп­роса за среща на върха със САЩ“, каза север­нокорейс­кият пред­с­тавител. Той раз­к­ритикува също изяв­ленията на Вашин­г­тон, че Северна Корея трябва напълно да се откаже не само от ядрената си прог­рама и балис­тич­ните ракети, но и от биологичес­ките и химичес­ките си оръжия.

САЩ не са били уведомени за промяна в север­нокорейс­ката позиция и продъл­жават под­готов­ката за срещата на върха между президента Доналд Тръмп и север­нокорейс­кия лидер Ким Чен-ун. Това заяви говорител­ката на Дър­жав­ния депар­тамент Хедър Науърт след зап­лахата на Пхенян, че може да анулира тази историческа среща, планирана за 12 юни, заради съв­мес­тни американско-южнокорейски военни учения. “Ние ще продъл­жим под­готов­ката“ за тази среща, “не сме уведомени“ за как­вато и да е промяна, заяви Науърт.

Същев­ременно Пхенян отмени пред­видена за вчера среща на високо рав­нище с Южна Корея в знак на протест срещу тези военни учения, които се провеж­дат ежегодно, съобщи южнокорейс­ката аген­ция Йон­хап. “Решението на Северна Корея еднос­т­ранно да отложи преговорите на високо рав­нище между двете Кореи, изтък­вайки като причини годиш­ното съв­мес­тно воен­новъз­душно учение между Южна Корея и САЩ противоречи на духа на Дек­ларацията от Пан­мин­ч­жон и е дос­тойно за съжаление“, посочи говорител на минис­тер­с­т­вото. Той призова Севера незабавно да се върне на масата за преговори.

Съединените щати и Южна Корея увериха, че учението е с отб­ранителна цел, но Пхенян го окачес­тви като “военна провокация, насочена срещу положител­ното политическо раз­витие на Корейс­кия полуос­т­ров“.

България

Икономика

Култура

Историята на мулан оживява на голям екран

Историята на мулан оживява на голям екран

Дисни показа за пръв път как ще изг­лежда “живата“ Мулан в игрален филм, чиито снимки запоз­наха в понедел­ник. Студиото прави римейк на популя…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Треньорът на Кариана нахлу на терена и удари рефер

Треньорът на Кариана нахлу на терена и удари рефер

Нервите на Атанас Джамбазки не издържаха, полицаи го изведоха от стадиона

Нер­вите на старши треньора на Кариана (Ерден) Атанас Джам­базки не и…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Фермери: МЗХ и ДФЗ да звънят от един национален номер на стопаните

Фер­мери: МЗХ и ДФЗ да звънят от един национален номер на стопаните

Да има единен национален телефон, от който инс­титуциите да се свър­з­ват с земедел­с­ките производители,предлагат топани. Причината е стар­тиране…

Прочети още:

Loading...