Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб18082018

Брой 162, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72017 BGN1 GBP = 2.18533 BGN1 CHF = 1.73098 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) ВМРО-ДПМНЕ: Зоран Заев премина червените линии

ВМРО-ДПМНЕ: Зоран Заев премина червените линии

ВМРО-ДПМНЕ: Зоран Заев премина червените линии

Опозицията в Скопие и Атина скочи срещу споразумението за името Северна Македония

Двете най-големи опозиционни пар­тии в Македония и Гър­ция — ВМРО-ДПМНЕ и “Нова Демок­рация“ се обявиха против историчес­кото споразумение за името, пос­тиг­нато от премиерите Зоран Заев и Алик­сис Цип­рас, предаде Епицен­тър.

Зоран Заев премина чер­вените линии, които досега защитаваха всички политици, на които граж­даните гласува доверие да ръководят дър­жавата, се казва в изяв­ление на ВМРО-ДПМНЕ, което скоп­с­кото елек­т­ронно издание „Курир“, близко до кръговете на опозицион­ната пар­тия на Хрис­тиян Миц­коски. „Зоран Заев не само призна, че се е съг­ласил да промени кон­с­титуцион­ното име, но и се е съг­ласил и към национал­ността, която досега бе ясно определена, да се добави „граж­дани на Северна Македония“. Влас­тите в Гър­ция праз­нуват съв­сем очак­вано, тъй като за първи път в продъл­жилите две десетилетия преговори един политик от Македония се съг­ласи безот­говорно да приеме всички техни условия и да им осигури най-добрата сделка досега. Репуб­лика Македония, ней­ното минало, нас­тояще и бъдеще вчера станаха жер­тва на навика на Зоран Заев да си кърши гръб­нака за личен интерес“, се казва в пар­тий­ното изяв­ление.

Министър-председателят на Гър­ция Алек­сис Цип­рас няма политическа легитим­ност да под­пише споразумението за името на Македония (в източ­ника — Бивша югос­лав­ска репуб­лика Македония), тъй като то не се пол­зва с одоб­рението на неговия младши пар­т­ньор в коалицията – пар­тията „Независими гърци“ (АНЕЛ). Това заяви лидерът на най-голямата опозиционна пар­тия “Нова Демок­рация“ Кириакос Мицотакис в рам­ките на среща с президента Прокопис Пав­лопулос, съоб­щава елек­т­рон­ното издание на гръц­кия в.„Катимерини”.

Един ден след като Атина и Скопие обявиха, че са пос­тиг­нали историческа сделка за преодоляване на десетилетия спор, лидерът на „Нова демок­рация“ призова Пав­лопулос да гаран­тира, че споразумението ще бъде прераз­г­ледано от пар­ламента преди да бъде под­писано от правител­с­т­вото. Говорителят на кон­сер­ваторите Мария Спирайки заяви, че правител­с­т­вото в Атина е пос­тиг­нало „лошо споразумение“, като добави, че премиерът „няма легитим­ност да сложи своя под­пис“.

България

Екс­перт: Губи се време в спорове, вместо да се работи по Закон за хората с увреж­дания

Работ­ната група по изгот­вяне на нов Закон за хората с увреж­дания спори по критериите за определяне на национално пред­с­тавителни организации …

Прочети още:

Loading...

Икономика

Гафът с Търговския регистър бута до дни правителството?

Гафът с Тър­гов­с­кия регис­тър бута до дни правител­с­т­вото?

Притеснен, премиерът Борисов до дни маха шефката на регистъра, не бил доволен как работи

„Πoлитичecĸи aнaлизaтopи в мoя eĸип пpeд­виж­дaт, чe a…

Прочети още:

Loading...

Култура

Йоан Левиев- психологът на човешката душа

Йоан Левиев– психологът на човеш­ката душа

Много значим е приносът му за развитието на българския национален стил

Йоан Левиев – още един ярък творец от великолеп­ната плов­див­ска петорка…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Властта обяви: У нас няма вече птичи грип

Властта обяви: У нас няма вече птичи грип

Слън­чевото и сухо време, харак­терно за лятото, съдейс­тва не ветеринар­ните власти за лик­видирането на огнищата от птичи грип, така че сега ст…

Прочети още:

Loading...