Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет19072019

Брой 137, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74394 BGN ↑ 1 GBP = 2.16497 BGN ↓ 1 CHF = 1.7628 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) ООН: Броят на бежанците в света е достигнал рекордните 70,8 млн.

ООН: Броят на бежанците в света е достигнал рекордните 70,8 млн.

От края на 2017 до края на 2018 г. общият брой на хората, останали без дом, е нараснал с 2,3 млн. Причините за рекордно големите числа са преследвания, конфликти, насилие и нарушаване на човешките права, се казва в докладd на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Сред страните, допринесли за тази тревожна статистика, са Етиопия, Сирия, Нигерия, Венецуела, Южен Судан и Конго. Бягствата от Венецуела обаче не се отчитат изцяло, защото малцина от бежанците искат убежище, уточни ООН. Тенденциите отново се движат към влошаване. Нови конфликти възникват наред с вече съществуващите, посочи пред журналисти в Женева шефът на ВКБООН Филипо Гранди. Той призова Съвета за сигурност на ООН към повече сплотеност в търсене на решения на конфликтите.

Броят на разселените и бежанците в света се покачва отново от 2009 г., а между 2012 и 2015 г. рязко скочи заради конфликта в Сирия. Разселените сирийци са най-много наред с колумбийците. Сред бежанците са 5,5 млн. палестинци, за които отговаря Агенцията на ООН за палестинските бежанци. Повечето от останалите идват от пет страни: Сирия, Афганистан, Южен Судан, Мианма и Сомалия. За четвърта поредна година Турция е страната, приела най-много бежанци (3,7 милиона). Следват я Пакистан, Уганда, Судан и Германия.

България

Икономика

Култура

Спорт

Григор Димитров още не е решил дали ще играе за България

Григор Димитров още не е решил дали ще играе за България

Няма как да участва на олимпийските игри в Токио, ако не се включи в националния отбор за Купа “Дейвис“, обясни капитанът на тима Тодор Енев...

Прочети още:

Loading...