Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт14072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72639 BGN ↓ 1 GBP = 2.17464 BGN ↓ 1 CHF = 1.83044 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Ево Моралес се бори за четвърти президентски мандат в Боливия

Ево Моралес се бори за четвърти президентски мандат в Боливия

Ево Моралес се бори за четвърти президентски мандат в Боливия

В Боливия вчера бе произведен първият тур на президентските избори. В тях досегашният президент Ево Моралес се бори за четвърти мандат. Той вече е 14 г. на власт и на 59 г. сега е най-възрастният действащ президент на страна в Латинска Америка, пише АФП.

Основен противник на Моралес е бившият президент Карлос Меса. Той е на 66 г. и беше боливийски лидер от 2003 до 2005 г. Историк е, но е градил кариера в журналистиката - област, в която печели редица награди. Различни допитвания дават или малка преднина на Моралес пред Меса, или равен резултат за двамата на първия тур. Според едно от тях и двамата отиват на втори тур, като Моралес ще получи на първия тур 32 %, а Меса - 27 %. Друго допитване отрежда по 36 процента на всеки един от двамата.

Икономическият растеж на Боливия един от най-силните в региона - 4,2 % през 2018 г. Това се дължи основно на национализацията на сектора на въглеводородите, решена от Моралес през 2006 г. и на предпазлива икономическа политика. Обществените приходи от въглеводородния отрасъл нараснаха от 673 млн. долара през 2005 г. на 2,28 млрд. долара през 2018 г. Държавният контрол се разпростира и върху телекомуникациите, пенсионните фондове, водноелектрическите централи, летищата и минния добив. Благодарение на постъпленията на средства правителството инвестира в социални програми и обществени инфраструктури. Въпреки че Боливия е богата на минни ресурси, тя си остава една от най-бедните в региона. Но бедността все пак отстъпва. През 2010 г. бедни са били 45 % от населението, а миналата година - 34,5 %, според данни на Световната банка.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие

Отчайващо ниски добиви от пшеница във Великотърновско и Шуменско

Отчайващо ниски добиви от пшеница във Великотърновско и Шуменско

Рекордно ниски добиви от пшеница за последните 10 години отчитат земеделските производители във Великотърновско, предаде БНР. Кооперацията в...

Прочети още:

Loading...