Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед08122019

Брой 235, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76296 BGN ↓ 1 GBP = 2.31541 BGN ↑ 1 CHF = 1.78387 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Премиерът Трюдо представи новите министри на Канада

Премиерът Трюдо представи новите министри на Канада

Премиерът Трюдо представи новите министри на Канада

Досегашната външна министърка Фрийланд става вицепремиер

Канадският премиер Джъстин Трюдо, който бе преизбран начело на правителство на малцинството след изборите на 21 октомври, представи новия си кабинет, съобщи АФП.

Най-голямата промяна е новата роля на досегашната външна министърка Кристия Фрийланд, която предоговори успешно споразумението за свободна търговия със САЩ и Мексико. Тя ще бъде вицепремиер и министър по междуправителствените въпроси.

51-годишната Фрийланд заема този ключов пост в момент, когато правителството на Трюдо е изправено пред бунт срещу данъка върху въглеродните емисии в 2 западни провинции, управлявани от консерватори, а борещата се за независимост на Квебек формация “Квебекски блок” се завърна в парламента.

На мястото на Фрийланд начело на канадската дипломация ще застане Франсоа-Филип Шампан. Това е повишение за квебекския политик, чиито предишни постове бяха министър на инфраструктурата и министър на външната търговия.

Друга важна промяна в кабинета е, че министърката на околната среда и климатичните промени Катрин Маккена е заменена от Джонатан Уилкинсън. Той отговаряше досега за рибното стопанство и океаните.

Маккена бе поставена под охрана през последните месеци. Тази рядко прилагана мярка в Канада се наложи заради серията от заплахи, които тя получи заради позицията й по въпроса с климатичните промени.

За фаворит за този пост бе смятан екоактивистът Стивън Гилбо, новоизбран депутат от Монреал, но в крайна сметка той ще бъде министър на канадското културно наследство и културното многообразие.

По този начин Трюдо иска да избегне задълбочаване на конфликта с провинциите Алберта и Саскачеван, зависими от петрола и надигнали се срещу програмата на правителството за опазване на климата.

Икономика

Агроминистърът:Чумата е виновна за скъпото свинско

Агроминистърът:Чумата е виновна за скъпото свинско

Скок на световните цени на храни, най-голямо е при месото и растителните масла Повишената цена на свинското месо в магазините се обяснява ка...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Борислав Кьосев също се гласи за поста на Данчо Лазаров

Борислав Кьосев също се гласи за поста на Данчо Лазаров

Обаждат ми се хора, за да ме молят да се кандидатирам за президент на федерацията, разкри волейболната легенда

Дългогодишният член на Управит...

Прочети още:

Loading...

Земеделие