Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет23012020

Брой 268, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75963 BGN ↓ 1 GBP = 2.30016 BGN ↑ 1 CHF = 1.82056 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Рохани представи бюджет “на съпротива“, по-малко зависим от петролния износ

Рохани представи бюджет “на съпротива“, по-малко зависим от петролния износ

Рохани представи бюджет “на съпротива“, по-малко зависим от петролния износ

Иранският президент Хасан Рохани представи вчера в парламента проектобюджет за 39 млрд. долара, който той нарече “бюджет на съпротива“ срещу задушаващите санкции, наложени от САЩ, заклет враг на Иран, предаде АФП.

Властите не посочват цифри за цената на петрола и обемите на износа, използвани при изчисленията, но според МВФ на Иран ще е нужно тройно поскъпване на петрола, за да балансира бюджета си, след като износът на суровината силно намаля. САЩ въведоха отново санкции срещу Техеран с цел да тласнат надолу продажбите на ирански суров петрол - основен източник на приходи за ислямската република. Това стана след като миналата година Вашингтон се оттегли от ядреното споразумение между световните сили и Иран, припомня Ройтерс.

“Следващата година, както и през настоящата, нашият бюджет ще бъде бюджет на съпротива и упорство срещу санкциите“, каза Рохани. “Този бюджет казва на света, че въпреки санкциите ние можем да управляваме страната“, добави президентът.

Той посочи 4,845 трилиона риала като стойност на номинално балансирания проектобюджет, което се равнява на 38,8 милиарда щатски долара по курса на свободния пазар. Бюджетът е за иранската финансова година, започваща на 20 март. В местна валута новият бюджет е с 10 процента по-голям от предходния, но в долари е по-нисък заради годишната инфлация от около 35 %. Заложен е спад от 40 процента на приходите от петрол, газ и кондензати - дупка, която страната планира да запълни с държавни облигации и продажба на държавни имоти.

България

Икономика

Култура

Спорт

Напрежение на тренировката на Тотнъм

Тренировката на Тотнъм в понеделник е била белязана от скандал. “Дейли Мейл“ твърди, че на заниманието са прехвърчали искри между мениджъра ...

Прочети още:

Loading...

Земеделие