Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт28012020

Брой 272, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.774 BGN ↑ 1 GBP = 2.31849 BGN ↓ 1 CHF = 1.82976 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Борис Джонсън се готви да довърши изхода на Великобритания от ЕС

Борис Джонсън се готви да довърши изхода на Великобритания от ЕС

Борис Джонсън се готви да довърши изхода на Великобритания от ЕС

Очакват най-добри избори за торите от времето на Маргарет Тачър

Британският премиер Борис Джонсън печели вчерашните парламентарни избори, макар че разликата между неговите консерватори и опозиционните лейбъристи се е стопила значително, показаха социологическите изследвания, публикувани в навечерието на вота, предаде Ройтерс.

Изборите на 12 декември - третите за последните 4 години, бяха определени от всички партии като исторически - най-важните от десетилетия, които ще решат съдбата на Брекзит.

Джонсън свика предсрочни избори с надеждата да спечели мнозинство, позволяващо му да преодолее безизходицата и да затвори страницата на тази сага, която дълбоко разделя страната от референдума през 2016 г. насам.

Джонсън апелира за голямо мнозинство, за да може бързо да изведе Великобритания от ЕС, а Лейбъристката партия обещава нов референдум за Брекзит, който предлага избор между ново споразумение за Брекзит или оставане в ЕС.

Последното проучване предвижда победа на Консервативната партия на Джонсън с 339 от общо 650 места в Камарата на общините. Това е с 22 повече в сравнение с предишните избори през 2017 г.

Според анализатори такъв резултат ще бъде най-доброто представяне на торите от 1987 г., по времето на Маргарет Тачър.

Но статистическата грешка, евентуален тактически вот (“за когото и да е, само и само да няма Брекзит“) и трендът напоследък в полза на лейбъристите все пак могат да доведат до парламент без ясно мнозинство.

Лидерите на двете водещи партии в страната – Лейбъристката и Консервативната - Джереми Корбин и премиерът Борис Джонсън отправиха своите драматични последни послания към електората.

Корбин подчерта, че гласоподавателите, които още не са решили за кого ще пуснат своята бюлетина, трябва да направят „исторически“ избор, за да предотвратят предполагаемо мнозинство на Консервативната партия.

България

Култура

Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

Съзвездие от талантливи солисти ще зарадват ценителите на класическата музика

На 13-и февруари на сцената на зала “България“ ценителите на кл...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие