Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед16022020

Брой 285, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80394 BGN ↑ 1 GBP = 2.35053 BGN ↑ 1 CHF = 1.83801 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Меркел: Брекзит трябва да бъде “зов за събуждане“ на ЕС

Меркел: Брекзит трябва да бъде “зов за събуждане“ на ЕС

Меркел: Брекзит трябва да бъде “зов за събуждане“ на ЕС

Европа вече не е в центъра на световните събития, казва германската канцлерка в интервю за “Файненшъл таймс“

Гледам на Европейския съюз като на нашата застраховка живот, казва германският канцлер Ангела Меркел в пространно интервю за британския финансов всекидневник “Файненшъл таймс“. Брекзит трябва да бъде зов за събуждане за ЕС, призовава Меркел.

В интервюто тя говори за реформи на международни институции, за укрепване на ЕС, за отношенията между Европа и САЩ и между Европа, в частност Германия, и Китай. В безкомпромисния свят, в който либералните принципи са изтласкани встрани от законите на джунглата, Меркел смята, че има едно решение и то е да се залага двойно на Европа. “Гледам на Европа като на нашата застраховка живот. Германия е прекалено малка, за да упражнява геополитическо влияние сама по себе си, ето затова ние трябва да вкараме в употреба всички придобивки на единния пазар“, допълва тя.

Меркел казва, че е решена да продължи да защитава мултилатерализма - едно понятие, което в ерата на Тръмп, Брекзит и възраждаща се Русия, изглежда изложено на опасности. Според Меркел трябва да бъдат запазени “най-добрите ситуации, при които всеки печели и когато взаимноизгодното и за двете страни партньорство е прилагано на практика по света“.

Относно европейско-американските отношения при Тръмп, Меркел припомня, че от години Европа и Германия са се плъзгали надолу в списъка с приоритетите на САЩ и че още президентът Барак Обама е говорил за “Азиатското столетие“ от американска перспектива. “Това също така означава, че Европа вече не е в центъра на световните събития“, казва германският канцлер. “Фокусът на САЩ върху Европа отслабва - това ще бъде при който и да било американски президент“, отбелязва Меркел.

Тя защитава близките връзки на Берлин с Пекин и добавя, че би посъветвала хората да не гледат на Китай като на заплаха само защото е успял в икономически план. “Както е и в случая с Германия, възходът на Китай до голяма степен се дължи на усилената му работа, креативността му и техническите му познания и умения“, казва Меркел. Тя признава, че китайската икономическа сила и китайските геополитически амбиции означават, че Китай е конкурент на САЩ и на Европа. Отговорът на това обаче не бива да бъде изолиране на Китай, предупреждава тя.

България

Икономика

Култура

Спорт

Шампион с Лудогорец премина в Ред Бул

Нападателят Давид Рибейро, който през есента игра за Ботев (Враца) под наем от Лудогорец, повече няма да играе в България. В началото на год...

Прочети още:

Loading...

Земеделие