Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет28022020

Брой 294, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.79846 BGN ↓ 1 GBP = 2.32422 BGN ↓ 1 CHF = 1.84408 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Демографската криза в Италия се задълбочава, заяви Серджо Матарела

Демографската криза в Италия се задълбочава, заяви Серджо Матарела

Демографската криза в Италия се задълбочава, заяви Серджо Матарела

Бъдещето на Италия е изложено на опасност заради ниските нива на раждаемост, заяви вчера италианският президент Серджо Матарела, цитиран от Ройтерс. Изявлението е във връзка с нови данни, от които става ясно, че италианското население е продължило да намалява през 2019 г.

Засилващата се демографска криза в Италия е една от причините за стагнацията на италианската икономика и ситуацията се влошава. Според Националната статистическа служба на Италия ИСТАТ миналата година в страната е имало 435 000 раждания, с 5000 по-малко от 2018 г., като това е най-малкият брой раждания, регистриран някога в Италия. Броят на смъртните случаи миналата година е бил 647 000, с 14 000 повече от 2018 г. “Това е проблем, който засяга самото съществуване на страната ни“, каза Матарела скоро след оповестяването на данните. “Като стар човек много добре знам, че нивото на раждаемостта спада“, добави 78-годишният президент. Италианското население е намаляло до 60,3 млн. души. Италианското население се увеличаваше всяка година след Първата световна война, като през 2015 г. достигна пик от 60,8 млн. души. Оттогава то намалява.

Много други европейски страни са изправени пред подобни предизвикателства, особено бившите комунистически страни в Източна Европа. Макар раждаемостта в Германия също да бележи спад, тенденцията бе отчасти преодоляна заради раждаемостта сред мигрантите и имигрантите. Раждаемостта във Франция и Великобритания е по-голяма.

Икономика

Култура

Спорт

Барселона се измъкна с добър резултат в Неапол

Барселона се измъкна с добър резултат в Неапол

Наполи и гостуващият Барселона завършиха 1:1 в първи мач помежду им от 1/8-финалите на Шампионската лига. Срещата бе дебют за треньора н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Още 12,9 млн. лв. за младите фермери по подмярка 6.1

Още 12,9 млн. лв. за младите фермери по подмярка 6.1

С допълнителни 12,9 млн. лева ще разполага бюджетът по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от Програмата за развитие н...

Прочети още:

Loading...